Tiedotteet 2012

17.10.2012 9.00

Teollisesta ylijäämälämmöstä huomisen lämmönlähde?

Suuret suomalaiset teollisuus- ja energiayhtiöt etsivät yhdessä keinoja, miten hyötykäyttää prosesseista yli jäävää lämpöä. Teollisen ylijäämälämmön hyödyntäminen vähentäisi Suomen vuosittaista lämpöenergian tarvetta arviolta runsaat 4 terawattituntia. Se on yli 10 prosenttia Suomessa käytettävästä kaukolämmöstä.

– Lähitulevaisuudessa teollinen ylijäämälämpö voi olla merkittävä lämmönlähde, sanoo Motivan johtava asiantuntija Lauri Suomalainen.

Motivan koordinoima kaksivuotinen yhteistyöhanke selvittää kustannustaloudellisia keinoja ylijäämälämmön hyödyntämiseen energiavaltaisessa teollisuudessa ja energiantuotannossa.

Teollisuudessa ja sähköä tuottavissa lauhdevoimaloissa syntyy sivutuotteena lämpöä, joka liian usein lämmittää lähivesistöä tai haihtuu vesihöyryn ja muiden kaasujen mukana taivaalle.

– Prosessien jäähdytysvedet sekä tuotannon savu- ja prosessikaasut sisältävät aina lämpöä. Se kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää uudelleen tehtaan prosessissa, polttoaineiden kuivatuksessa tai tehdaskiinteistön lämmityksessä. Myös lämmön syöttöä paikalliseen kaukolämpöverkkoon on mahdollista lisätä nykyisestä. Tällöin yhä useampi suomalaiskoti lämpiäisi ylijäämälämmöllä, toteaa Suomalainen.

Yhteistyöstä vauhtia säästöjen toteutumiseen

Tämä on ensimmäinen kerta, kun energiavaltaisen teollisuuden ja energiantuotannon yritykset etsivät yhdessä ratkaisuja ylijäämälämmön hyödyntämiseen.

– Yritysten välinen yhteistyö ja avoin kokemusten vaihto syventävät ylijäämälämpöön liittyvää osaamista ja vauhdittavat tehtaiden siirtymistä uudelle aikakaudelle, uskoo hanketta vetävä Suomalainen.

Projektiin osallistuvat Boliden Harjavalta Oy, Fortum Power and Heat Oy, Imatran kaupunki, Metso Paper Oy, Neste Oil Oyj, Nordkalk Oy Ab, Outokumpu Stainless Oy, Ruukki Metals Oy, Teollisuuden Voima Oyj, UPM-Kymmene Oyj, Stora Enso Oyj, Johnson Controls Finland Oy, Kaukomarkkinat Oy/Friotherm AG, Pemco Oy, Sondex Tapiro Oy Ab, Sulzer Pumps Finland Oy, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Motiva Oy.

Hanke päättyy vuonna 2014 järjestettävään loppuseminaariin, jossa esitellään hankkeen tulokset.

Lisätietoa:

johtava asiantuntija Lauri Suomalainen
Motiva Oy
puh. 0424 281 248 tai 050 594 1641
lauri.suomalainen@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 18.12.2012

Tulosta sivu