Aurinkoenergia

ekoviikki2

Lämpöä ja sähköä auringosta

Auringon energiaa on mahdollista hyödyntää paljon nykyistä enemmän sekä lämmön että sähkön tuotannossa Suomessa. Etelä-Suomessa jokainen neliömetri vastaanottaa vuoden aikana vaakatasossa laskettuna noin 1 000 kilowattituntia auringonsäteilyä. Vain keskitalvella joulu-tammikuussa, jolloin aurinko on matalalla tai kokonaan horisontin takana, auringon energiaa ei juurikaan saada talteen.

Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää joko passiivisesti tai aktiivisesti. Passiivisesti auringon valoa ja lämpöä voidaan käyttää suoraan ilman erillistä laitetta. Aktiivisessa hyödyntämisessä auringonsäteily muunnetaan joko sähköksi aurinkopaneeleilla tai lämmöksi aurinkokeräimillä. Pientaloissa voidaan käyttää sekä passiivisia että aktiivisia menetelmiä.

Aurinkopaneeleilla säteilyn määrästä voidaan muuttaa noin 15 prosenttia sähköksi ja aurinkokeräimillä noin 25-35 prosenttia lämmöksi.

Aurinkoenergian käyttökohteet

Aurinkolämmitysjärjestelmä voidaan yhdistää kaikkiin päälämmitysmuotoihin. Erityisen hyvin se soveltuu sellaisen lämmitysjärjestelmän yhteyteen, jossa jo on vesivaraaja (esimerkiksi puu- tai hakelämmitys), mutta myös lämpöpumppujärjestelmiin. Öljy- ja aurinkolämmön yhdistämiseksi on kehitetty tarkoitukseen sopiva öljykattila. Sähkölämmitteisessä talossa aurinkosähköllä voidaan lämmittää käyttövesi ja jos talon lämmönjako on vesikiertoinen, voidaan aurinkolämpöä käyttää myös huoneiden lämmittämiseen kytkemällä se lämminvesivaraajaan.

Aurinkosähköjärjestelmiä on perinteisesti käytetty siellä, missä verkkosähköä ei ole saatavilla. Tavallisimpia niin kutsuttuja omavaraisia sovelluskohteita ovat esimerkiksi kesämökit, veneet, väyläloistot, linkkimastot ja saaristo- ja erämaakohteet. Aurinkosähköllä voidaan kuitenkin tuottaa huomattava osa myös esimerkiksi kotitalouden tarvitsemasta sähköstä. Sähköverkkoon kytketyt aurinkosähköjärjestelmät ovatkin yleistymässä.

Lisää tietoa kotitalouden aurinkoenergian käytön mahdollisuuksista:

Auringosta lämpöä ja sähköä -julkaisu


Sivua päivitetty viimeksi 3.9.2014

Tulosta sivu

Ajankohtaista

Aurinkoenergia Suomessa -kirjan joukkorahoitus 15.9.2014 asti

Vielä ehdit mukaan rahoittamaan ennakkoon Aurinkoenergia Suomessa – Aurinko-opas suomalaisille Suomen olosuhteisiin -kirjaa.

Uutta perusteellista ja ajanmukaista kirjaa kootaan parhaillaan. Kirjan tekijöinä on joukko alan parhaita asiantuntijoita.

Ryhdy mesenaatiksi ja hanki Suomen energiatulevaisuudelle tärkeä teos omaksesi jo ennen sen julkaisua! Olet näin mukana toteuttamassa energiakäännettä Suomessa.

Ehdit vielä mukaan ja varmistat niin kirjan saannin ennen muita. Etukäteen hankittuna kirjan hinta on 44 € kpl, 10 kpl saat yhdeksän kirjan hinnalla, 396 €. Voit myös rahoittaa kirjan tekemistä tilaamalla kahden tunnin esitelmän hintaan 1 860 €.

Projektin tukija, joka on todellinen käänteentekijä ja sijoittaa hankkeeseen vähintään 500 euroa, saa nimen kirjan kiitossivulle ja signeeratun kirjan.

Sinulla on aikaa tehdä päätöksesi 15. syyskuuta asti. Tule mukaan ja varmista, että olet mukana rakentamassa energiaviisaampaa Suomea.

Kirja valmistuu jouluun mennessä ja joukkorahoittajat saavat sen ennen kuin kirja tulee kauppoihin.

mesenaatti.me/aurinkoenergia-suomessa>>