Blogit 2015


4.12.2015 10.00

Tarjolla tukea IT-vastuullisuuteen

Maija Lumme, vaikuttamistyön koordinaattori, Eetti ry

Kuvittele hetki, mitä tapahtuu kun tietokoneesi kaatuu kesken työpäivän. Työ seisahtuu täydellisesti – mikä hätäännys! Paperittomassa toimistossa ei ole edes papereita pyöriteltäväksi siksi aikaa, kun IT-tuki hoitaa tilannetta kuntoon. Kerrankin ehdit rauhassa lukea kokonaisen blogitekstin.
Nykyisessä työelämässä tietokoneiden merkitys on valtavan suuri, ja kasvamaan päin. Samalla kasvavat e-jätevuoret, joista iso osa käsitellään ympäristölle ja ihmisille haitallisin tavoin. Elektroniikkahankintoja tehtäessä on mahdollisuus vaikuttaa sekä siihen millaisissa työoloissa tietokoneita tehtaillaan että e-jätteen määrään.

Jokainen (hankintayksikkö) voi tehdä niitä pieniä valintoja, jotka säästävät ympäristöä, lisäävät oikeudenmukaisuutta ja estävät veroja karkaamasta. Hankintalaissa ei ole periaatteellisia esteitä tiukkojenkaan vastuullisuuskriteerien sisällyttämiselle. Päinvastoin, laki sallii niiden sisällyttämisen kaikkiin hankintoihin. Esteet vastuullisuuskriteerien käyttämiselle löytyvätkin ihan muualta. Resurssien eli ajan ja tiedon puute on varmasti yksi tärkeimmistä, mutta tietoa ja tukea vastuullisuuteen on saatavilla monesta paikasta.

Monet elektroniikkalaitteissa käytetyt raaka-aineet ovat peräisin kaivoksilta maissa, joissa perusihmisoikeuksien turvaaminen on vaikeaa. Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa kapinallisten ja erinäisten puolisotilaallisten joukkojen hallussa olevat kaivokset ovat rahoittaneet ja ruokkineet sotimista, jossa on kuollut enemmän ihmisiä kuin yhdessäkään konfliktissa sitten toisen maailmansodan.

Lisäksi elektroniikkalaitteitamme valmistetaan tehtaissa, joiden työolot eivät täytä kansainvälisesti sovittuja vähimmäisstandardeja. Tuotantolaitoksissa ei makseta elämiseen riittävää palkkaa, teetetään epäinhimillisiä ylitöitä, kielletään järjestäytyminen ja kollektiiviset työehtoneuvottelut eikä anneta mahdollisuutta lepotaukoihin. Puutteet työturvallisuudessa ovat yleisiä. Räikeimmissä tapauksissa on tavattu nykyajan orjuutena pidettävää velkavankeutta ja työntekijöiden passien takavarikointia.

Vastuullisuushaasteita ovat myös koko elinkaaren aikainen merkittävä ympäristökuormitus sekä kasvavassa määrin myös toimittajien oikeudenmukaisen veronmaksun kaltainen taloudellinen vastuullisuus.

Tutustu Eettisen kaupan puolesta ry:n Eettisempää elektroniikkaa -sivustoon:
Eettisempää elektroniikkaa -verkkosivusto

Maija Lumme blogikuvaKirjoittaja Maija Lumme työskentelee vaikuttamistyön koordinaattorina Eettisen kaupan puolesta Ry:ssä.

Eettisen kaupan puolesta ry on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka edistää oikeudenmukaista maailmankauppaa, kestäviä tuotantotapoja ja vastuullista kuluttamista.

Teksti on julkaistu myös Joutsenmerkin blogissa 26.11.2015.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 13.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.