Blogit 2016


9.12.2016 15.00

Dieettiohjeista energiansäästöön

Leila Timonen

Motiva tutki suomalaisten energiansäästöasenteita alkuvuodesta 2016. Olemme harvinaisen yksimielisiä siitä, että arkiset energiaa säästävät teot ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen estämiseksi ja omien kulutusmenojen pienentämiseksi. Kaiken kukkuraksi olemme jokainen varsin tiedostavia ja energiapihejä kuluttajia, ainakin tutkimuksen tulosten perusteella.
Ihmisluontoon kuuluu vankka usko omaan osaamiseen ja ymmärrykseen. Arvioimme tekemisiämme ruusunpunaisten – tai tässä tapauksessa ehkä vihreiden – optimistilasien läpi, ja pitäydymme vahvasti siinä uskossa, että homma on hanskassa. "Tiedän, osaan, toimin."

Valitettavasti pilvilinnan perustat ovat melkoisen huterat ja todellisuus toisenlainen. Useimmat uskovat kuluttavansa vähemmän energiaa kuin muut suomalaiset keskimäärin, mutta käytännössä eivät tiedä oman kulutuksensa määrää.

Sähkön kulutusseurantapalveluja hyödyntää vain joka viides. Sähkölaskua sanoo tutkailevansa lähes kaksi kolmesta suomalaisesta. Haluaisin uskoa tuohon, mutta hei haloo! Käsi ylös, jos vielä saat kotiin kannettuna paperisen sähkölaskun tai avaat verkkopankissa laskun erittelytiedot.

Jos aloitan laihdutuskuurin, käyn puntarissa, mietin mitä syön ja seuraan säntillisesti sadan gramman tarkkuudella elopainoni muutoksia. Tuloksiakin tulee, jos en huijaa itseäni. Samalla konseptilla pitäisi startata energiansäästökin.

Tunne kulutuksesi, tunnista keskeisimmät energiankäyttöön liittyvät tekijät ja hallitse järkevällä tavalla kokonaisuutta. Jos energiadieetti ei lähde vauhtiin omin voimin, tietoa ja säästövinkkejä on verkko täynnä. Ja asiallista sparrausapua tarjoaa kuluttajien energianeuvonta. Se on vähän kuin energiansäästön Personal Trainer, sinulle ja minulle.

Kirjoittaja: viestintäpäällikkö Leila Timonen, Motiva OyKoti ja asuminen

www.eneuvonta.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 13.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.