Blogit 2016


9.12.2016 14.00

Miljoona pois kunnan käyttömenoista? Kiinnostaako?

Risto Larmio

Moni suomalainen kunta säästää sadoista tuhansista jopa miljooniin euroihin vuosittain parantamalla energiatehokkuuttaan. Monessa muussa kunnassa tämä olisi myös mahdollista.
Kunnat käyttävät yhteensä noin miljardi euroa vuodessa energiaan. Tästä voitaisiin arvioiden mukaan säästää 150 000 miljoonaa euroa jo pelkästään kiinteistöjen talotekniikkaa kehittämällä.

Esimerkkejä löytyy muun muassa kansalliseen energiatehokkuussopimukseen liittyneistä kunnista. Janakkalan kunta säästää energiatehokkuuden ansiosta noin 152 000 euroa vuosittain. Raumalla säästyy pitkäjänteisen energiatehokkuustyön tuloksena noin 330 000 euroa vuodessa. Oulussa lukemat ovat vielä kovemmat; säästöä kertyy vuosittain noin 5 miljoonaa euroa.

Miksi energiatehokkuuden eteen jo paljon työtä tehneet
energiatehokkuussopimuksen tavoitteeseen sitoutuneet kunnat uskovat edelleen saavuttavansa säästöjä energian käytössä? No miksi ammattisijoittaja tekee maallikkoa parempaa tuottoa osakemarkkinoilla?

Ammattilaisella on resurssit ja informaatiota, jota aloittelijalla ei ole.

Energiatehokkuuteen investoineet kunnat ovat vuosien ajan parantaneet kulutusseurantaa, ohjausta ja investoineet energiatehokkaaseen teknologiaan. Kehittäneet omaa tietotaitoaan ja verkostoituneet muiden sopimuskuntien kanssa. Energiatehokkuuteen panostaneet kunnat nauttivat nyt alentuneesta energialaskusta ja kasvaneesta osaamisestaan.

Miltä kuulostaisi 20 % ”alennus” investoinnista? Hyvältä?

Kunta saa hyötyä myös investointeihin. Solmimalla kansallisen energiatehokkuussopimuksen kunta voi hyödyntää valtion energiatukea investoinneissaan. Esimerkiksi 10 000 asukkaan Iin kunta on neljässä vuodessa hyödyntänyt energiatukea lähes 400 000 euron edestä.

Valtio tukee aktiivisia, energiatehokkuussopimuksen solmivia kuntia, koska sopimusjärjestelmän kautta saavutetuilla tuloksilla Suomi vastaa EU:n energiatehokkuusvaatimuksiin. Sopimusjärjestelmän toiminnan edellytys on riittävä kattavuus, myös kuntasektorilla. Tulosten tekemiseen tarvitaan mukaan myös teidän kuntanne.

Energiatehokkuus ei ole ihmetekoja vaan määrätietoista työtä, sitoutumista, pieniä oivalluksia ja yhteistyötä. Energiatehokkuudessa on uskallettava panostaa, jos haluaa tuloksia. Työ ja panostus alkaa liittymällä energiatehokkuussopimukseen vuosiksi 2017-2025, varaamalla resurssit energia-asioista vastaavalle ja laatimalla suunnitelma seuraaville vuosille.

Vai voiko kunnanjohtosi sanoa, ettei raha kelpaa?

Kirjoittaja: asiantuntija Risto Larmio, Motiva OyLisää aiheesta:

LeaseGreenin selvitys: Kunnat voisivat leikata energialaskuaan jopa 2,5 miljardilla eurolla

Energiatehokkuussopimukset 2017-2025
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 13.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.