Blogit 2016


20.12.2016 11.00

Salossa hankitaan valoa valaisinten sijaan

Mika Mannervesi, kaupunkikehityspäällikkö, Salon kaupunki

Salon kaupunki korvasi syksyllä 2016 päättyneessä urakassa kaikki kaupungin ylläpitämien liikenneväylien elohopeavalaisimet LED-valaisimilla. Hankinta tehtiin niin sanottuna ESCO-hankintana, jolloin suurin osa projektin kustannuksista maksetaan takaisin sopimuskauden aikana (10 vuotta) saavutettavilla säästöillä.
Energiansäästö laskettiin hankkeessa kiinteällä tehon säästöllä, viiden viimeisen vuoden polttotuntien keskiarvolla ja kilpailutushetken sähkön hinnalla. ESCO-toimijaksi valittu Turku Energia Oy asensi kaikkiaan 6434 salolaisen EasyLED Oy:n valmistamaa valaisinta. Nyt Turku Energia seuraa valaisinten kuntoa ja valontuottoa ja tekee tarvittavat korjaustoimenpiteet sopimuskauden loppuun asti. Voi siis sanoa, että valaisinten sijaan kaupunki ostaa valoa.

Uudella tekniikalla sähkön kulutuksesta syntyy vuosittaista säästöä 287 176,43 euroa. Lisäksi elohopeavalaisimista päästiin eroon. Aluetalous sai hankinnasta oman piristysruiskeensa ja kaupunkilaiset parempaa valoa. Uuden teknologian käyttöönottaminen on turvallisempaa, kun teknologiariskiä jaetaan palveluntuottajan kanssa.

Tavanomaisesta poikkeava kilpailuttaminen toi mukavaa vaihtelua ja antoi hyvää kokemusta ulkopuolisen asiantuntijan käyttämisestä.  Se onkin yhdessä ahkeran tiedottamisen ja riittävän ajoissa käytävän markkinavuoropuhelun ohella asioita, joita kaiken tyyppisissä tulevissakin hankinnoissa kannattaa hyödyntää.

Onnistunut hyppäys oman mukavuusalueen ulkopuolelle kannustaa kokeilemaan uutta teknologiaa muillakin alueilla. Yhdyskuntateknisten palvelujen kaupungininsinööri Petri Virtasen ennakkoluuloton asenne ja kaupungin hankintapalvelujen tuki olivat ehdottomia edellytyksiä projektin onnistumiselle.

Minulla on tapana motivoida teknologiakokeiluihin kolmitasoisella perustelulla. 1. Insinööri lähtökohtaisesti pitää siitä, että käytössä on uusimmat lelut. 2. Uusimmalla teknologialla on mahdollista tehostaa oman organisaation toimintaa eli saavuttaa säästöjä. 3. Jos kaiken lisäksi teknologiaa ja laitteita tai palveluita ideoidaan, suunnitellaan, kehitetään ja tuotetaan omalla alueellamme, oli se sitten kaupunki, maakunta, kehityskäytävä, Suomi tai edes Eurooppa, se lisää alueen elinvoimaa. Näillä eväillä kannustan kaikkia julkisia toimijoita rohkeisiin kokeiluihin.

Mika Mannervesi blogikuvaKirjoittaja Mika Mannervesi toimii kaupunkikehityspäällikkönä Salon kaupungissa.Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 13.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.