Blogit 2017


30.6.2017 11.01

Aurinkoa jäähdytykseen? Miksipä ei!

Milja Aarni

Auringon lämpöä jäähdytykseen? Miksikäs ei. Itse asiassa siinä on enemmän järkeä, kuin äkkiseltään huomaisi.

Aurinkoenergia sopii erittäin hyvin juuri jäähdytykseen, sillä sen tuotanto on suurimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä, jolloin myös tarve tilojen viilentämiseen on kaikkein suurin. Samalla vältetään energian kallista varastointia ja leikataan lisääntyneestä jäähdytyksestä syntyviäkulutushuippuja. Jäähdytyksen kasvavaan kysyntään vaikuttavat sekä ilmastonmuutos, rakennusten energiatehokkkuuden kasvu että mukavuustekijät.

Aurinkosähköpaneeleilla on mahdollista tuottaa paikan päällä sähköä jäähdytyslaitteistoille tai ilma-vesilämpöpumppuille. Erityisesti isot kauppakeskukset ovat viime aikoina lisänneet huomattavasti aurinkosähkön käyttöä, koska sen tuotto vastaa niin hyvin niiden tarpeeseen ja on ympäristövastuullista toimintaa. Aurinkosähköä kannattaa hyödyntää omakotitalossakin, jos käytössä on ilmalämpöpumppu tai erillinen ilmastointilaite. Jäähdytys lisää helposti sähkölaskuun muutaman kympin kesässä.

Myös aurinkolämpökeräinten käyttöä jäähdyttämiseen testataan. Sitä kehittävät ainakin VTT*) ja saksalainen ZAE Bayern, joiden pilottilaitteistoa on testattu sekä Suomessa että Saksassa. Jäähdytin toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi mökkikäytössä olevat kaasujääkaapit, mutta kaasun sijasta käytetään aurinkokeräimen tuottamaa lämpöä. Kuluttajakokoluokan laitteistoja ei vielä ole käytössä, mutta testauksen tavoitteena on kehittää tuote, joka olisi taloudellinen myös pienemmässä mittakaavassa.

Uusi mielenkiintoinen hanke on menossa Kotkan Kantasataman alueella. Sinne mietitään aurinkosähköä käyttävää jäähdytysratkaisua ja lisäksi jäähdytyskauden ylijäämälämpö hyödynnettäisiin kaukolämpöverkossa. Tässä yhdistyvät kätevästi uusiutuvan energian hyödyntäminen ja energiatehokkuus parhaalla tavalla.

Jos oman kodin katolta ei vielä saa aurinkosähköä helteiden taltuttamiseen, lue vihreät viilennysvinkkimme sekä laskelmia viilennyslaitteiden kulutuksesta: Viilennä viisaasti kesällä

*) Jos kiinnostuit VTT:n aurinkokeräintutkimuksesta, saat siitä lisätietoa VTT:n tuottamasta raportista:
Solar Heating and Cooling in Northern and Central Europe


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 17.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.