Blogit 2017


15.3.2017 8.00

Energia- ja ilmastotavoitteiden toimeenpanolla tuottoa

Risto Larmio

Vaikka kunnat hankkivat energiaa miljoonilla euroilla vuosittain, niin kuinka monessa kunnassa on energia-asiantuntija tai energiahallintapäällikkö?
Yksittäisen virkamiehen into energia- ja ilmastoasioihin oman toimen ohella ei riitä. Kuntapäättäjät, sitoutukaa ja uskaltakaa panostaa toteutukseen. Näin pääsette myös näkemään energiatehokkuuden tuotot. Energia-asiantuntija tai muu asioihin vastuutettu ja resursoitu henkilö voi poikkihallinnollisesti viedä strategioiden tavoitteet toteutuneeksi euromääräiseksi säästöksi.
Punainen viiva 2
Moni suomalainen kunta säästää sadoista tuhansista jopa miljooniin euroihin vuosittain keskittymällä energia- ja ilmastotavoitteiden toimeenpanoon.
Ympäristö- ja energia-asiat on huomioitu näyttävästi lukuisten kuntien strategioissa. Erilaisia energia- ja ilmasto-ohjelmia on kymmeniä ja kunnat voivat olla sitoutuneita samanaikaisesti niistä useimpiin. Useissa kunnissa säästöjä ei kuitenkaan synny. Miksi?

Tavoitteiden toteuttamiseen ei ole investoitu tarpeeksi tai ei ollenkaan. Ennen kaikkea ei ole investoitu työaikaa. Vastuuhenkilöitä voi olla nimetty, mutta työaikaa ei ole osoitettu. Erilaisia ohjelmia ja katselmusraportteja on pinossa pöydällä. Jos niiden toimenpiteitä ei toteuteta, niihin sitoutunut pääoma menee hukkaan, ilman tuottoa.

Kunnan virkamiesten kanssa käymieni keskustelujen perusteella voin sanoa, että tavoitteiden puutteellinen toimeenpano estää tuottojen kotiuttamisen monessa tapauksessa. Kunnasta on kuultu seuraava huomiokin: ”Valtuutetut kyllä sitoutuvat vuosille 2030 ja 2050 asetettuihin tavoitteisiin saadakseen positiivista julkisuutta, mutta kun toteutusta arvioidaan, he ovat jo muualla.”

Energiatehokkuussopimus ja uusiutuvan energian kuntakatselmus ovat hyviä työkaluja, joilla aloittaa tavoitteellinen työ energiakustannusten alentamiseksi. Itsestään ne eivät työtä kuitenkaan tee. Vain investoimalla toteutukseen voi saada tuottoja.

PS. Tiesitkö energiatehokkuussopimuksen mahdollistavan 20 prosentin tuen hakemisen energiatehokkuusinvestointiin. Uusiutuvan energian kuntakatselmuksen tekemiseen saa tukea 60 prosenttia hyväksyttävistä kuluista.

Kirjoittaja: asiantuntija Risto Larmio, Motiva OyLisätietoa energiakatselmuksista ja energiatehokkuussopimuksista:Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 20.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.