Blogit 2017


16.1.2017 14.00

Fiksusti töihin myös talvella

Sini Marttinen

Pakkanen tai liukas keli eivät estä työmatkareippailua, mutta talvella varusteisiin ja olosuhteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Työmatkakävely ja -pyöräily hyödyttävät sekä työnantajia että työntekijöitä. Säännöllinen liikunta vähentää sairauspoissaoloja 4,5 päivällä vuodessa. Lisäksi liikunta lisää vireystilaa ja keskittymiskykyä. Pysyäkseen terveenä ihmisen pitäisi ottaa vähintään 10 000–13 000 askelta päivässä. Askelia voi kerryttää helposti kävelemällä ainakin osan työmatkasta ja käyttämällä hissin sijasta portaita. Terveysliikuntasuositus kestävyyskunnon osalta täyttyy, kun liikkuu viisi kertaa viikossa noin puoli tuntia.

Työnantajat voivat rohkaista työntekijöitä fiksuun työmatkaliikuntaan erilaisilla tempauksilla, kuten askelkampanjalla tai ilmoittamalla työpaikan mukaan Kilometrikisaan. Liikunnan voi tuoda myös osaksi työpäivää järjestämällä esimerkiksi kävelykokouksia. Työpaikalla on huolehdittava, että kiinteistön pyöräily- ja kävelyolosuhteet ovat kunnossa myös talvella.

Varusteet sään mukaan

Talvella sekä pyöräilijöiden että kävelijöiden täytyy varustautua hyvin. Paras ohjesääntö on pukeutua sään mukaan. Heijastimien käyttö on ehdoton edellytys turvalliselle talviliikkumiselle. Lisäksi pyörissä täytyy olla toimivat etu- ja takavalot sekä talvikeleihin sopivat renkaat. Hyviin nastarenkaisiin kannattaa investoida, sillä ne kestävät useamman vuoden. Pyörä kannattaa huoltaa aina ennen talvipyöräilykauden alkua.

Kävelijöiden on kiinnitettävä huomiota jalkinevalintoihinsa. Kengissä on hyvä olla hieman uraa pohjissa ja erityisen liukkailla keleillä kenkään voi laittaa liukuesteen. Talvella työmatkaan on myös varattava hieman enemmän aikaa. Joukkoliikenne on varteenotettava vaihtoehto, mikäli sää muuttuu liian huonoksi kävelylle tai pyöräilylle.

Lisää vinkkejä talvipyöräilyyn löytyy Pyöräliiton verkkopalvelusta.
Pitoa jalankulkuun – vinkkejä talveen on luettavissa Liikenneturvan verkkopalvelusta.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 10.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.