Blogit 2017


3.10.2017 13.00

Kansiotalkoista tanssivideoihin – Energiansäästöviikko 20 vuotta

Päivi Laitila

Energiansäästöviikon 20-vuotisjuhlan kynnyksellä on ilo pohtia valtakunnallisesti tunnettua kampanjaamme. Itse asiassa Energiansäästöviikko ei ole vain yksi viikko lokakuussa, vaan jo vuonna 1997 lanseerasimme, että vuoden jokainen viikko on energiansäästöviikko.
Meille motivalaisille kampanjan järjestelyt ovat kiihkeätä valmistautumisen aikaa – jopa siinä määrin, että perheenjäseneni muistavat yhä parinkymmenen vuoden takaiset viettäjille lähetettyjen tuotekansioiden pitkät kasaamistalkoot. Työpäivät venyivät silloin, ja taisivat venyä senkin jälkeen, koska äidin pitkät illat menivät aina energiansäästöviikon piikkiin.

Viettäjiä on kannustettu erilaisiin toteutustapoihin, mutta aina kampanjan henki on ollut positiivinen. Haasteet ja visailut, koulutukset ja perhepäivät, infotilaisuudet ja ideakilpailut löytävät toteuttajansa ja osallistujansa. Energiansäästöviikolla on pilke silmäkulmassa kevennetty hiilijalanjälkeä ja nipistetty sähkölaskusta. Viikon viettäjät ovat joka vuosi laittaneet itsensä työpaikoillaan täysillä likoon energiansäästön puolesta, löytäneet omaleimaisen tyylinsä osallistua kampanjaan.

Nyt juhlavuonna haastamme työpaikkoja energiansäästötanssiin, mikä on kaikin puolin hyödyllistä ja mukavasti tekemällä oppimista. Tanssittu on ennenkin. Alkuvuosina Energiansäästöviikko huipentui torstain suureen seurapiiritapahtumaan, alan ammattilaisten odottamaan Motiva-päivään. Vuonna 2000 iltamissa tanssittiin Teatteri Eurooppa Neljän ”Ei tuhlata tulevaisuutta” -esityksen jälkimainingeissa. Juuri nyt odotamme jännityksellä viettäjiemme ”vetoja”. Seuraamme sosiaalista mediaa, tykkäämme ja rakastamme heittäytymistänne.

Energiansäästöviikko kantaa hedelmää varsinaista viikkoa pidemmälle myös mediassa. Talvella 2003 Yle halusi tehdä koosteen energiansäästöstä. Sovimme, että kuvaukset tehdään kotonani. Kerroin vinkkejä villasukat jalassa lämpömittaria silmäillen, suihkua käännellen ja saunomisen energiataloudellisia oppeja kerraten. Säästövinkit olivat hallussa, mutta suurin huoleni oli, ettei pyöristyvä vauvavatsani ja kodissa käynnissä oleva remontti näkysi ohjelmassa. Eivät näkyneet.

Substanssiteemat ovat vuosien aikana säilyneet pääpiirteittäin ennallaan: säästä sähköä, lämpöä ja vettä, kotona ja työpaikalla. 2000-luvun alkupuolella viikonloppuun lisättiin kierrätysteema, tällä vuosikymmenellä on esitelty materiaalitehokkuus ja resurssiviisaus.

Vuosistaan huolimatta Energiansäästöviikko on yhä ajankohtainen. Maailma ympärillämme muuttuu entistäkin nopeammin ja perusteellisemmin. Teknologia ja digitaaliset palvelut, tiukentuvat päästövähennystavoitteet, ennenkokemattomat energiatehokkuuspalvelut sekä asumiseen, kuluttamiseen ja liikkumiseen kohdistuvat odotukset edellyttävät suomalaisilta uutta asennetta ja osaamista niin kotona kuin työpaikallakin. Energiansäästöviikko on varmasti tulevinakin vuosina mukana vauhdittamassa muutosta.

Energiansäästöviikko

Motivan energiansäästötanssi Youtubessa:
Energiansäästötanssi

Päivi Laitila toimii yksikönpäällikkönä Motivan Energiatehokkuus-yksikössä ja on ollut starttaamassa Energiansäästöviikkoa jo vuonna 1997.


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 17.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.