Blogit 2017


2.7.2017 18.00

Liikkuminen ei vaadi omistamista

Sini Marttinen

Arkinen liikkumien on siirtymässä omistamisesta käyttöön. Jos haluat päästä esimerkiksi töihin tai mökille, et välttämättä tarvitse omaa autoa. Sen sijaan voit hyödyntää erilaisia yhteiskäyttöisiä liikkumisen palveluita, jotka ovat yleistymässä vauhdilla.

Itse suosin tällä hetkellä työmatkoilla joukkoliikennettä, joka on yhteiskäyttöistä liikkumista perinteisimmillään. Koska työskentelen Helsingin keskustassa, voin liikkua keskusta-alueella näppärästi kaupunkipyörillä. Näiden kahden kulkuvälineen käyttö säästää hermojani ruuhkissa, on edullisempaa kuin omalla autolla ajaminen ja lisää myös arkiliikuntaa. Lisäksi saan hyvän fiiliksen siitä, että olen uudenlaisen liikkumisen edelläkulkija.

Välillä toki tarvitsen autoakin, joka perheestämme löytyy. Valitettavasti tämä talouden kallis menoerä seisoo suurimman osan ajasta parkissa tyhjän panttina. Mitä jos laittaisin auton tienaamaan? Vertaisvuokraus on palvelu, johon auton omistaja laittaa menopelinsä vuokralle. Koska auto on meillä vähäisellä käytöllä, voimme harkita myös siitä luopumista. Oman auton voi korvata kimppakyydeillä tai yhteiskäyttöautoilla. Isommat ostokset voin tilata verkosta tai kotiin kuljetettuna tavaroiden kimppakyydeillä eli joukkoistetuilla tavarankuljetuksilla. Näihin kaikkiin palveluihin on jo olemassa sovelluksia ja palveluntarjoajia. Minua myös houkuttelee ajatus ostaa liikkumista palveluna, jolloin voin yhdellä sovelluksella ja kuukausimaksulla käyttää monipuolisesti eri liikkumisvälineitä, juuri niin kuin minulle parhaiten sopii.

Liikkuminen on murroksessa. Murroksen myötä ympäristöystävälliset ja taloudelliset tavat liikkua tulevat osaksi arkeamme. Nyt meiltä liikkujilta odotetaan rohkeutta sekä halua kokeilla erilaisia kulkuvälineitä ja palveluita.

Vähäpäästöisiä, yhteiskäyttöisiä ja älykkäitä liikkumismuotoja nostetaan esille myös Euroopan liikkujan viikolla 16.-22.9. Viikon aikana monissa kunnissa ja kaupungeissa järjestetään erilaisia tempauksia ja tapahtumia fiksun liikkumisen edistämiseksi. Viikko huipentuu Auton vapaapäivään 22.9. Lisätietoja Liikkujan viikosta ja mukana olevat kunnat löydät osoitteesta www.liikkujanviikko.fi.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 14.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.