Blogit 2017


24.5.2017 14.45

Mieti miten kuljet – voit yllättyä positiivisesti

Sara Lukkarinen

Suomalainen tekee noin kolme matkaa vuorokaudessa. Se on 1 000 liikkumiseen liittyvää valintaa vuodessa, sillä jokainen matka alkaa kulkutavan valinnalla. Monelle meistä tämä valinta on rutiini, jota ei pysähdytä ajattelemaan.
Pohdinta kuitenkin kannattaisi varsinkin, jos matka useimmiten taittuu yksin omalla autolla. Pienillä tapojen muutoksilla voi saada yllättäviäkin positiivisia hyötyjä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi matka-ajan hyödyntäminen johonkin itselle mieluisaan tekemiseen, kuten lukemiseen, pelaamiseen, snäppäämiseen, kutomiseen tai liikuntaan?

Selvitä, kokeile, yhdistä

Kestävä liikkuminen ei ole vain joukkoliikenteen käyttöä, kävelyä tai pyöräilyä. Tutut liikkumismuodot ovat saaneet rinnalleen uusia tapoja ja palveluita. Liikenne ja liikkuminen ovat muuttumassa teknologian mahdollistaessa uudentyyppisiä palveluja, jotka poistavat eri kulkutapojen välisiä raja-aitoja. Sujuva matkojen suunnittelu ja kulkuvälineestä toiseen vaihtaminen tekevät liikkumisesta vaivatonta, mukavaa ja mahdollisimman vähäpäästöistä.
paletti
Kestäviä liikkumismuotoja ovat kävely, pyöräily, joukkoliikenne, kimppakyydit, yhteiskäyttöautot, etätyö ja taloudellinen ajo vähän kuluttavalla autolla.


Laadukkaiden liikennepalvelujen ansiosta auton omistamisen tarve on vähenemässä, ainakin suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi perheen kakkosauton voi jo nyt korvata monissa kaupungeissa yhteiskäyttöautopalvelulla tai päiväkotimatkojen taittamisella tavarapyörällä. Kaupunkipyörät helpottavat jo muutamissa kaupungeissa siirtymistä esimerkiksi juna-asemalta määränpäähän. Muitakin ensimmäistä ja viimeistä kilometriä helpottavia palveluja on tarjolla eri puolilla Suomea.

Uusia kulkumuotoja kannattaakin kokeilla ennakkoluulottomasti, vaikka vain osalla matkasta. Eri kulkumuotojen yhdistely voi tehdä matkoista usein sujuvamman, jos vaikka joukkoliikenne vie suoraan perille kaupungin keskustaan ja vältyt pysäköintipaikan etsimiseltä. Jos omaa autoa kuitenkin tarvitsee, kannattaa kiinnittää huomiota kiinnittää auton valintaan sekä taloudelliseen ajotapaan.

Meillä jokaisella oma palettimme kulkumuotoja käytössä riippuen esimerkiksi asuinpaikasta tai elämäntilanteesta. Millainen on sinun liikkumisen palettisi? Onko siihen mahdollista kytkeä uusia kulkumuotoja tai liikkumisen palveluita?

Erilaisiin tapoihin liikkua nyt ja tulevaisuudessa voi tutustua Yle TV1:ssä sunnuntaina 28.5.2017 alkavassa Kansan liike -ohjelmassa.

Lisätietoja ohjelmasta: www.kansanliike.tv

Kirjoittaja: Sara Lukkarinen työskentelee kestävän liikkumisen asiantuntijana Motivassa. Motiva edistää kestävää liikkumista Liikenneviraston toimeksiannosta.

 

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 24.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.