Blogit 2017


27.4.2017 9.00

Mistä löytyy ammattitaitoinen asentaja?

Milja Aarni

Uusiutuvaa energiaa hyödynnetään yhä enemmän erikokoisten kiinteistöjen lämmityksessä ja omassa sähköntuotannossa.
Aurinkosähköjärjestelmien kysyntä on kasvanut voimakkaasti, ja järjestelmien hinnat ovat laskeneet usean vuoden ajan. Aurinkolämpö puolestaan on yleistymässä päälämmityslähteen, kuten öljy- ja puulämmityksen tai maalämmön rinnalla toisena lämmönlähteenä. Lämpöpumppumarkkina on niin ikään kasvanut useita vuosia, ja pumppuja on asennettu Suomessa jo noin 600 000 kappaletta.

Energiaratkaisun hankinta on iso päätös. Investoinnin toteuttanut kuluttaja, yritys tai julkinen toimija haluaa luonnollisesti, että hankittu järjestelmä toimii luotettavasti ja kustannustehokkaasti. Uusiutuvan energian toimituksien laatu saadaan aikaan vain järjestelmälaadulla. Se tarkoittaa sitä, että järjestelmät markkinoidaan, myydään, mitoitetaan, asennetaan, käyttöönotetaan ja ohjeistetaan oikein sekä huolehditaan myös takuu- ja huoltoasioista.

Suomessa on uusiutuvan energian asentajien sertifiointijärjestelmä, jolla varmistetaan työn laatu. Kuluttajille sertifiointi on laadun tae, ja asennuksista vastaaville yrityksille mitä mainioin markkinointikeino, joka kertoo halusta tehdä hyvää työtä. Valitettavasti kova kysyntä ohjaa tällä hetkellä niin vahvasti, etteivät kaikki urakoitsijat hahmota sertifioinnin etuja.
Punainen_viiva 3

Kuluttajille sertifiointi on laadun tae, ja asennuksista vastaaville yrityksille mitä mainioin markkinointikeino, joka kertoo halusta tehdä hyvää työtä.
Aurinkosähkön kasvavassa kysynnässä on osaavan, sertifioidun ammattilaisen taitojen hyödyntäminen entistä tärkeämpää. Aurinkosähkö on monessa paikassa oikein mitoitettuna ja asennettuna kannattavaa, mutta taitamattomasti tehtynä järjestelmä voi osoittautua kalliiksi hukkainvestoinniksi. Aurinkosähkössä kokonaisuus ja sen soveltuvuus kohteeseen on ratkaisevaa, koska jokainen aurinkovoimala on erilainen kokonaisuus.

Aurinkosähkö on nyt trendikästä, mutta monessa kohteessa kannattaisi vaihtoehtoisesti harkita aurinkolämpökeräimiä. Aurinkolämpö sopii hyvin toisen lämmönlähteen rinnalle hybridiratkaisuihin. Aurinkolämmön hyödyntäminen esimerkiksi maalämmön rinnalla on toimiva ratkaisu, sillä silloin lämpöpumppu saa huilata kesäajan, mikä lisää lämpöpumpun käyttöikää. Aurinkokeräimillä taas voidaan ladata myös lämpöpumpun keruupiiriä, jolloin myös aurinkojärjestelmän matalat lämpötilat voidaan hyödyntää paremmin.

Motivan verkkosivuilta löytyy lisätietoa sertifioiduista asentajista ja sertifiointikoulutuksista:
Sertifioidut asentajat
Sertifiointikoulutus


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 11.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.