Blogit 2017


23.7.2017 12.00

Onnistunut kokeiluhanke vastaa tarpeeseen

Taneli Varis

Ylen Kansan liike -televisiosarjassa osallistujia valmentava Matti Alpola esitti sähkörullalaudan vierellä kysymyksen, haluatko kokeilla? Samalla ajatuksella on lähdetty edistämään myös muita kestävän liikkumisen muotoja erinäisissä kokeiluhankkeissa ympäri Suomen. Kuten TV-sarjassa, myös muiden liikkumiskokeilujen kohdalla on pidetty mielessä se, että kokeiltavien asioiden täytyy uutuudesta ja kiinnostavuudesta huolimatta olla myös sopivalla tavalla tuttuja ja lähellä kokeilijan elämää. Liian kaukaa haettu tai vieras kokeilu voi pahimmillaan olla lannistava ja jopa vanhoja toimintatapoja vahvistava asia, kun taas onnistunut kokeilu vastaa kokeilijan omaan tarpeeseen.
Liikkumisen ohjauksen valtionavustushankkeissa on useassa Suomen kaupungissa viime vuosina kokeilutettu työpaikoilla menestyksellä esimerkiksi taitto- tai sähköpyöriä, kevyitä sähköisiä kulkuvälineitä sekä joukkoliikenteen käyttöä. Sähköpyörä on hyvä esimerkki kokeiltavasta asiasta, joka on sopivalla tavalla uusi, mutta kuitenkin samaan aikaan myös tuttu ja turvallinen. Kelläpä ei olisi pyöräilystä kokemuksia vähintäänkin lapsuudestaan.

Motivaatio kulkutapojen muutokseen voi tunnetusti lähteä useasta syystä. Jollekin kyse on ilmastotalkoisiin osallistumisesta, toiselle terveyshyötyjen tavoittelusta ja kolmannelle rahan tai ajan säästöstä. Usein kyseessä on varmasti yhdistelmä useampia.  Varsinaisten motivaatioiden vaihtelusta huolimatta yleinen havainto silti on, että esimerkiksi pyöräilyä lisätään kun se on tehty vaivattomaksi ja helpoksi.

Kokeiluhankkeilla vastataan osaltaan myös tähän vaivattomuuden tarpeeseen. Esimerkiksi työpaikalle esittelyyn tuodun pyörän tai työsuhdematkalipun kokeilu on helppoa eikä vaadi sellaista aktiivisuutta, jota muuten ehkä voitaisiin edellyttää yksityisautoilun vähentämistä pohtivalta. Kokeiluilla saadut tulokset ovat olleet rohkaisevia, monet ovat innostuneet hankkimaan kokeilussa olleen kulkuvälineen tai -tavan itselleen heti kokeilujakson päätyttyä.

Parhaimmillaan kokeiluhankkeissa kohtaavatkin kaikkien intressit. Uuden kulkutavan kokeilija saa kaipaamansa muutoksen, työnantaja vahvistaa kuvaansa vastuullisena yrityksenä ja palvelun tai kulkuvälineen tarjoaja saa uusia asiakkaita.

Voit lukea lisää tehdyistä kokeiluista esimerkiksi viime vuotisten valtionavustushankkeiden materiaaleista tai HSL:n blogista.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 17.2.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.