Blogit 2017


14.6.2017 15.37

Osasitko kymmenvuotiaana rakentaa virtapiirin?

Elina Ovaskainen

Luin tarkemmin uutta opetussuunnitelmaa, Googlen kanssa. Sinällään aivan tuttujen asioiden joukossa oli itselle tuikituntemattomia käsitteitä, vaikka kotitalousopettajan koulutuksen olen saanutkin. En esimerkiksi tiennyt, että ötököitä tutkitaan luupin läpi. Meillä käytettiin lapsena suurennuslasia siihen puuhaan. 

Varsinaisen kolauksen koin kuitenkin kohdassa, jossa neljäsluokkalaisen hyväksi tavoitetasoksi luonnon- ja ympäristötiedon kokonaisuudessa määriteltiin yksinkertaisen virtapiirin rakentaminen. En pystyisi siihen vielä lähes nelikymppisenäkään! Aloin epäillä, täyttäisinkö itsekään opettajiin kohdistuvat energiaosaamisen vaatimukset.

Lasten kasvattaminen on koko kylän asia, eikä energiaviisauteen opettaminen saa jäädä yksistään opettajien vastuulle. Kodin ja vanhempien esimerkki ja ohjaus lapsen kehityksessä on ykkösenä, mutta kuka tukee luokanopettajaa, jonka pitäisi olla tuhattaituri ja kaikkien alojen asiantuntija?

Tokaluokkalaisten energiansäästöviikon Hei, kaikki toimii -opetusmateriaali on konkreettinen kädenojennus opettajille ja pienille koululaisillemme. Huolella tuotettu tietopaketti on vuosien aikana helpottanut tuhansien opettajien arkea ja varmistanut, että energiakäsitteet tulevat tutuiksi jo alakoulussa.

Virtapiiriongelmaa pohtiessani kiitin mielessäni niitä kymmeniä energiayhtiöitä, jotka ovat parin vuosikymmenen aikana ojentaneet auttavan kätensä maksamalla alueensa alakouluihin opetusmateriaalin. Se on aito osoitus siitä, miten kasvatusvastuuta kannetaan yhdessä.

Ensimmäisten vuosien Hei, kaikki toimii -lapset ovat jo aikuisia. Heillä on varmasti itseäni paremmat lähtökohdat ymmärtää energian merkitys arjessa ja yhteiskunnassa. Joku heistä on varmasti päätynytkin energia-alalle, ehkä kehittämään tulevaisuuden energiaratkaisuja.

Itse voin olla tyytyväinen siitä, että saan työssäni vaikuttaa myös tänä vuonna järkevän energiankäytön ja kestävän kulutuksen edistämiseen energiansäästöviikolla. Uudet tokaluokkalaiset ja heidän opettajansa tarvitsevat meidän muiden tukea. Itse ajattelin viikonloppuna rakentaa virtapiirin ja taidan kurkata ohjeet Hei, kaikki toimii -opettajanoppaasta.

Kirjoittaja:
asiantuntija Elina Ovaskainen toimii Energiansäästöviikon projektipäällikkönä


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 10.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.