Blogit 2017


29.11.2017 14.00

Tulevaisuuden energiaosaajat koulutetaan nyt

Päivi Suur-Uski

Kotitaloudet ovat jo lähitulevaisuudessa aiempaa tiiviimmin osa hallittua, mutta melkoisen monimutkaista energiajärjestelmää. Kuluttajat ostavat uudentyyppisiä sähkötuotteita, osa kotitalouksista myös tuottaa itse ainakin osan kuluttamastaan sähköstä. Älykkäät kiinteistöjärjestelmät ja laitteet optimoivat kulutusta samalla kun huolehtivat siitä, että asuminen on turvallista, terveellistä ja samalla energiatehokasta.
Kymmenen vuoden kuluttua kodeissa asuu kuitenkin ihan samanlaisia kansalaisia kuin nytkin, ja valtaosa rakennuksistakin on ennallaan tai odottaa peruskorjausta. Arjessa energia on mahdollistaja ja vain harva haluaa harrastaa energiatehokkuutta tai uppoutua teknologisiin yksityiskohtiin.

Kun uusia energiapalveluja kehitetään ja tarjotaan kuluttajille, syntyy myös tarvetta osaaville energia-asiantuntijoille. Heille, jotka ymmärtävät, millaisista osista kodin energiankulutus koostuu ja miten kokonaisuutta voi hallita asumismukavuutta ja -terveellisyyttä vaarantamatta. Näitä osaajia tarvitaan palvelujen kehittäjiksi, suunnittelijoiksi, asentajiksi ja kunnossapitäjiksi, mutta myös opastamaan kuluttajia käyttämään uusia teknologioita.
Punainen_viiva_1
Kun uusia
energiapalveluja
kehitetään ja tarjotaan kuluttajille, syntyy
myös tarvetta
osaaville
energia-asiantuntijoille.
Jo pari sataa opiskelijaa eri ammattikorkeakouluista on toteuttanut Harkka-hankkeen harjoitustyön osana energia- ja talotekniikka-alan opintoja. He ovat päässeet kurkistamaan tavallista tarkemmin sukulaisen tai tuttavan kotiin, kyselleet energiankäyttötavoista ja tutkineet sähkölaskuja, selvittäneet laitteiden ja taloteknisten järjestelmien kulutuksia ja käyttöaikoja.

Harjoitustyö on kehittänyt opiskelijoiden kokonaisnäkemystä kotitalouden energiankäytöstä tavalla, joka oppitunneilla ei olisi ollut mahdollista. Samalla he ovat saaneet uudenlaista kokemusta asiakkaan kohtaamisesta sekä siitä, millaista osaamista käytännön työssä tarvitaan.

Harkka-hankkeessa kerätään myös tietoa suomalaisten kotien sähkönkäytöstä ja esimerkiksi valmiuksista tehdä energiatehokkuutta edistäviä investointeja tai hankkia automaatiota. Tietopankki auttaa energianeuvojia suuntaamaan neuvontatoimia aiheisiin, joissa suomalaisilla on eniten tarvetta. Myös energiapalvelujen kehittäjät hyötyvät opiskelijoiden uurastuksesta.

Tällä hetkellä Harkkaan osallistuvat ammattikorkeakoulut Tampereelta, Jyväskylästä, Oulusta, Turusta ja Porista. Kokemukset ovat olleet myönteisiä niin opetuksen järjestäjien kuin opiskelijoiden osaamisenkin kannalta. Toivottavasti ensi keväänä yhä useampi energia- tai talotekniikka-alan opiskelija soittaa ovikelloa eri puolilla Suomea Harkka-harjoitustyö repussa.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

Päivi Suur-Uski,
paivi.suur-uski@motiva.fiHarkka on käynnistynyt Motivan, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n, Sähkötutkimuspoolin, Helenin ja ammattikorkeakoulujen yhteisenä hankkeena, ja se jatkuu toistaiseksi kesäkuuhun 2018 saakka.

Kirjoittaja:
Asiantuntija Päivi Suur-Uskin vastuualueina Motivassa ovat energiatehokkuus kiinteistöissä ja valaistuksessa sekä kotitalouksien sähkönkäyttö, sähkölaitteet ja lämmitysjärjestelmät.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 10.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.