Blogit ja vlogit 2018


18.10.2018 12.00

Energiaihmeitä talkoilla

Tomi Kiuru

Tiesitkö, että maailmassa investoitiin reilut 200 miljardia euroa energiatehokkuuden parantamiseen vuonna 2016? Suomessa sadat yritykset ja iso joukko kuntia ovat sitoutuneet tehokkaampaan energiankäyttöön. Kun talkoojoukko on riittävän suuri, voidaan saada aikaan ihmeitä. Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset ja kunnat ylsivät vuosina 2008-2016 yhteensä lähes 16 terawattitunnin vuosittaiseen energiansäästöön järkeistämällä energiankäyttöään. Säästöpotti on valtava. Se ylittää koko Suomen asuinkerrostalojen vuotuisen lämpöenergiankäytön. Saavutetun energiansäästön ansiosta ilmastonmuutosta kiihdyttävät hiilidioksidipäästöt vähenivät 4,7 miljoonaa tonnia vuodessa.
Säästöpotti vaati toteutuakseen yrityksiltä ja kunnilta yhteensä yli 21 000 toimenpidettä ja 1,3 miljardin euron investoinnit. Tehtiinkö ne paremman tekniikan, pienempien päästöjen vai paremman julkisuuskuvan vuoksi? Vaakakupissa painavat varmasti kaikki edellä mainitut, mutta painavin syy löytyy taloudellisesta kannattavuudesta ja kilpailukyvyn parantumisesta. Näiden investointien ansiosta suomalaisissa yrityksissä ohjautuu viivan alle yhteensä noin puoli miljardia euroa, joka vuosi.

Tehtyjen investointien määrä voisi olla suurempikin, jos kannattavuustarkastelut huomioisivat kaikki fiksummalla energiankäytöllä aikaansaadut hyödyt. Kansainvälisten tutkimusten mukaan energiatehokkuudella saavutettujen välittömien hyötyjen päälle voi laskea jopa kolmanneksen verran lisää muita oheishyötyjä. Motivan tekemän selvityksen mukaan yritysten energiatehokkuudesta nettoamien oheishyötyjen kirjo vaihtelee alasta ja toiminnasta riippuen tuotantotehokkuuden, työturvallisuuden, työolosuhteiden ja asiakaskokemuksen parantumisesta aina osakkeen arvonnousuun.

Energiatehokkuus on loputon työmaa – niin hyvässä, kuin pahassa. Vaikka töitä on paiskittu jo pidempään tolkullisen energiankäytön eteen, aina löytyy parannettavaa. Hyvä puoli on, että parannukset tarkoittavat riihikuivaa rahaa ja muita kaupan päälle saatavia hyötyjä. Tehtyjen energiakatselmusten mukaan pk-teollisuuden yrityksessä, jossa energiaa kuluu vuodessa 10 gigawattituntia, voi energiatehokkuuden avulla leikata vuotuisia energiakuluja keskimäärin jopa 130 000 euroa.

Motivan laatiman mallin mukaan Suomessa on tehty vuosien saatossa yli 10 000 energiakatselmusta. Energiatehokkuusammattilaisen tekemä energiakatselmus on puolueeton ja luotettava tapa löytää piilevä energiansäästöpotentiaali. Pk-yritykset ja kunnat saavat katselmuksen toteuttamiseen jopa 50 % energiatuen valtiolta. Katselmoija neuvoo myös tarvittavien toimien alkuun saattamisessa ja investointien rahoitusratkaisuissa ja palvelumallien hyödyntämisessä.

Ilmastonmuutoksen vyöryessä vääjäämättä kohti ja energiamurroksen ravistellessa yhteiskuntaa, jokaisen yrityksen on löydettävä uusia keinoja vastuullisempaan energiankäyttöön. Vaihtoehtoisia polkuja kohti kestävämpää energiatulevaisuutta on loputtomasti. Tärkeintä on löytää teille sopivin reitti ja ottaa se ensimmäinen ratkaiseva askel. Mitä aiemmin aloitatte, sitä vähemmän teillä on kirittävää. Jos kaipaat matkalle neuvoja ja eväitä, tule juttelemaan kanssamme Motivan messuosastolle E509.

Lisätietoa energiakatselmuksesta ja energiatuesta:
TEM:n tukemat energiakatselmukset
Energiatuki (Business Finland)

Kirjoittaja:
Johtava asiantuntija Tomi Kiuru työskentelee valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivassa. Hänellä on lähes kahden vuosikymmenen kokemus teollisuuden energiatehokkuudesta.

puh. 09 6122 5009, tomi.kiuru@motiva.fi

Tomi esiintyy 360-ohjelmalavalla messujen avauspäivänä tiistaina 23.10.2018, klo 12.20.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 16.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.