Blogit 2018


28.5.2018 12.00

Hyvää elämää yhteisen katon alla

Harri Heinaro

Saavatko kesän kukkaistutukset enemmän keskusteluaikaa taloyhtiön kevätkokouksessa kuin tuore pee-tee-ässä? Alkaako osalla osakkaista katse harhailla, kun esityslistalla edetään kunnossapitoasioihin? Syvenevätkö huolirypyt, kun hallituksen palkkaama tekninen asiantuntija selostaa tulevaisuuden remonttiaikatauluja ja -kustannuksia?

Suosittelemme tähän väliin osallistujille kupillista vahvaa kahvia ja kokouskorvapuustin. Näillä eväillä saa lisää virtaa, jonka avulla jaksaa keskittyä taloudenpidon ohella kokouksen ydinkysymyksiin. Sillä juuri nyt siellä keskustellaan ja päätetään asioista, jotka vaikuttavat yhteisen kiinteistöomaisuuden arvon säilymiseen – ja omaan asumisviihtyvyyteen.

Kiinteistön suunnitelmallinen kunnossapito, korjaaminen ja perusparantaminen ovat vahvoja signaaleja omistajille ja asukkaille siitä, että taloyhtiössä halutaan edistää yhteistä hyvää saman katon alla.

Arjen asumisessa tämä näyttäytyy viihtyisänä, turvallisena ja terveellisenä asuinympäristönä. Osakkaiden kukkarossa se on tasapainoista omaisuuden hallintaa hyvin suunniteltuina korjausurakoina, ylläpitokuluja pienentävinä investointeina ja asumisviihtyvyyttä lisäävinä uudistuksina.

Periikö teidät hukka?

Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset haukkaavat yhteensä noin kolmanneksen. Perheasunnossa huoneistosähkön osuus, siis asukkaan itsensä suoraan sähköyhtiöstä ostama ja kotona kuluttama energia, on vain noin viidesosa asumisen kokonaisenergiankulutuksesta. Valtaosa energiakustannuksista tulee mutkan kautta koko kiinteistön energiakuluina, jotka toki maksetaan asukkaiden toimesta yhtiövastikkeina tai vuokrana.

Tässä isossa kuluerässä saattaa huomaamatta piileskellä energiahukka. Taloyhtiösi energiasta jopa 30 prosenttia ja rahoista kymmenisen prosenttia saattaa olla turhaa kulutusta, jota voi suitsia helpoilla toimenpiteillä ilman raskaita ja kalliita korjaustoimenpiteitä. Ja näihin talkoisiin kannattaa värvätä jokainen asukas, sillä myös arjen valinnoilla ja tekemisillä on yllättävän suuri vaikutus kokonaisuuteen.

Energiahukka häädetään tiivistämällä ikkunat ja ulko-ovet, tarkastamalla ja säätämällä ilmavaihto sekä lämmitysjärjestelmä, sekä kiinnittämällä huomio fiksuun veden ja sähkön käyttöön. On tärkeä tarkistaa, että kiinteistön eri laitteet ja järjestelmät toimivat suunnitellusti, ovat ehjiä sekä säännöllisesti huollettuja ja oikein säädetty. Kun puitteet ovat kunnossa, on aika tarkistaa käyttötapoja ja asumistottumuksia.

Yhtiön energiakokous ja asukasilta ovat loistotapa startata hukanhäätö ja samalla opastaa asukkaita energiaa säästävään asumiseen. Samalla voidaan keskustella siitä, millaista apua asukkaat tarvitsevat esimerkiksi ikkunoiden tiivistykseen tai ilmanvaihtokoneen asetusten tarkastukseen.

Parhaimmillaan näitä asioita voidaan tehdä yhdessä niin, että asukaat saavat opastusta niiltä jotka osaavat. Jos ei osata niin ainakin asioita voidaan pähkäillä yhdessä. Sekin vie asioita eteenpäin, jos huomataan että ehkä tiettyihin asioihin kannattaa hankkia ammattilaisen apua.

Erinomainen ajankohta energiakokoukselle on lokakuussa viikolla 41 järjestettävä valtakunnallinen Energiansäästöviikko. Tänä vuonna kampanjan pääkohderyhmänä ovat juuri taloyhtiöt, joille myös tarjotaan syksyllä materiaalia asukkaiden opastukseen ja aktivointiin.

Energiakokouksen agendalle kannattaa lisätä tietoa ja keskustelua energiatehokkuuden ja terveellisen ja turvallisen asumisen yhteydestä. Oikeat sisälämpötilat ja asianmukaisesti ylläpidetty ilmanvaihto ovat paras tapa saada huoneiston olosuhteet haltuun. Vuodenaikojen ja säätilojen vaihdellessa lämmityksen ja ilmanvaihdon tarve muuttuvat ja osaa järjestelmistä pitäisi muistaa ajoittain säätää olosuhteiden mukaan. Nämä ovat helppoja hommia, jotka jokainen oppii tekemään.

Kotitalon kokemusasiantuntijat mukaan

Asukkaat ovat oman kotitalonsa kokemusasiantuntijoita, silmäpareja vertaansa vailla. Helppokäyttöisten ja vuorovaikutteisten viestintä- ja palautekanavien rakentaminen taloyhtiön hallinnon ja asukkaiden välille varmistaa, että keskustelu pysyy vireänä virallisten kokousten välilläkin. Asukastyytyväisyyttä voi myös mitata kyselyjen avulla ja samalla pyytää huomioita korjaustarpeista ja kehitysehdotuksia.

Keskusteluyhteyttä, hyvää fiilistä ja yhteisöllisyyttä yhteisen katon alla kannattaa vaalia, sillä se lisää vastuunottoa yhteisistä asioista ja yhteisestä omaisuudesta. Energiahukan häätämisestä voi tulla juuri se yhteishenkeä lisäävä hanke, joka kokoaa asukkaat yhdeksi tiimiksi kehittämään kotitaloa kaupungin parhaaksi taloyhtiöksi.

Taloyhtiö – innostu Energiansäästöviikosta! Ilmoittaudu täällä.

Tarjoamme neuvontaa myös taloyhtiöille energiatehokkuuden edistämiseen ja uusiutuvan energian käyttöönottoon. Tutustu kuluttajien energianeuvontaan täällä.

Ota taloyhtiön Energiahukka haltuun – lue lisää Korjaustiedosta.

Blogi on julkaistu Omataloyhtiö -lehdessä toukokuussa 2018.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 4.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.