Blogit ja vlogit 2018


9.2.2018 9.00

Kokeiluille altis

Elina Ovaskainen

Muutama kuukausi sitten olimme Lean kanssa hieman pyörällä päästämme ja uuden edessä. Kokeilukulttuurin edistäminen oli tipahtanut meidän työpöydillemme.
Ensimmäinen askel kohti uutta oli osallistuminen epäonnistumisen päivän (13. perjantai!) #herozerohero-tilaisuuteen. Kuulimme, miten epäonnistuminen ja kokeileminen ovat osa meidän jokapäiväistä elämää, niin liike-elämässä kuin arjessakin. Yrityksen ja erehdyksen kautta on usein noustu huipulle, eikä huipulla pysytä, jos ei ole rohkeutta kokeilla uutta.

Yritysmaailmassa kokeileminen on arkipäivää ja sitä sen pitäisi olla myös julkisella sektorilla. Pienistä oivalluksista voi syntyä uutta tekemistä ja ennen kaikkea sitä kaivattua tehokkuutta. Olemme kuitenkin melko arkoja muuttamaan rutiineja ja monesti ensimmäinen ajatus muutoksesta on se, että mitähän muut ajattelevat ja entäpä jos tämä kokeilu ei onnistu?
Punainen_viiva_1
Kokeilunpaikka.fi
on sivusto, joka
tarjoaa alustan
pienille ja
miksei myös
isommillekin
kokeiluille.
Omankin pään sisällä on joutunut opettelemaan uutta joustavuutta, kun kokeilujen maailmassa eivät asiat aina etene suunnitellusti ja rationaalisesti a:stä ö:hön. On lohdullista muistaa, että käytännölliset keksinnöt sydämentahdistimesta muoviin ja penisilliinistä post-it -lappuihin ovat kaikki pieleen menneiden kokeilujen tuloksia.

Kokeilunpaikka.fi on sivusto, joka tarjoaa alustan pienille ja miksei myös isommillekin kokeiluille. Tavoitteenamme on, että kokeilunpaikka.fi -sivuston kautta yhä useampi pienkokeilu löytäisi yhteiskehittämisen kautta tuulta alleen, mahdollisia rahoittajia kokeiluille tai kanavan, jonka kautta kokeilusta tuleekin uutta toimintakulttuuria.

Pienikin kokeilujen kautta aikaan saatu muutos esimerkiksi vanhustenhoidon arjessa on varmasti yhteiskunnan kannalta parempi ratkaisu kuin, että jokainen pitää kokeilunsa ja ratkaisunsa omana tietonaan. Arkikokemukset ja -tiedot edistävät kansantaloutta vain kun ne jaetaan, niin kuin jakamistaloudessa kuuluu.

Tällaisen toimintakulttuurin muutoksen eteen on ilo tehdä töitä. Samalla kun muutetaan tätä päivää, turvataan kestävämpää tulevaisuutta.

www.kokeilunpaikka.fi

Kirjoittajat:

Johtava asiantuntija Lea Gynther on työskennellyt Motivassa vuodesta 2005. Hän on perehtynyt syvällisesti vaikutusten arviointien ja politiikka-analyysien maailmaan. Kokeilun paikassa hänen päävastuualueensa on hankkeen johtaminen, sidosryhmäyhteistyö ja rahoitukseen liittyvät asiat.

Asiantuntija Elina Ovaskainen on työskennellyt Motivassa vuodesta 2012 erityisesti kestävän kuluttamisen ja ruokahävikin aihealueella. Kokeilun paikassa hänen päävastuualueensa on kokeilunpaikka.fi -sivuston sekä kokeilukulttuurin kehittäminen.Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 17.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.