Blogit 2018


19.4.2018 9.00

Kotimainen kasvihuonevihannes on kestävä valinta

Niina Kangas, Kauppapuutarhaliitto

Kotimaiset kasvihuonevihannekset maistuvat kuluttajille. Suomalaisten kuluttamista kasvihuonekurkuista noin 80 prosenttia, tomaateista noin 60 ja ruukkuvihanneksista yli 95 prosenttia oli kotimaista alkuperää. Kotimaisten kurkkujen ja tomaattien kulutuksessa on kuitenkin kasvunvaraa, etenkin joukkoruokailun puolella.

Kasvihuoneessa viljeltyjen kotimaisten salaattien soisi korvaavan jäävuoren salaattipöydissä, ihan ympärivuotisesti. Ovathan kotimaiset kasvihuonetuotteet omassa kategoriassaan vastuullisin valinta.

Kasvihuonetuotannolla on energiatuhlarin maine. Lämmitys- ja sähköenergiantuotanto ovat kiistämättä alan suurin ilmastopäästölähde. Lämmöntuotannossa on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana siirrytty biopolttoaineisiin. Energiankäytön hiilidioksidipäästöt laskivat vuodesta 2011 vuoteen 2014 noin 20 prosenttia.

Sähköenergiaa kasvihuoneissa kuluu pääasiassa valaistukseen. Yhä useammassa kasvihuoneyrityksessä investoidaan lähitulevaisuudessa led-valaisimiin, jotka kuluttavat vähemmän sähköä kuin tällä hetkellä yleisemmin käytössä olevat valaisimet.

Suomalaiset kasvihuoneyrittäjät ovat aina olleet innovatiivisia ja viljelytekniikka on meillä maailman huippua. Se näkyy myös satotasoissa. Esimerkiksi kasvihuonekurkun keskimääräinen neliösato on tuplaantunut reilussa kymmenessä vuodesta 40 kilogrammasta 80 kilogrammaan viljely- ja valotustekniikan kehityksen myötä. Varsinaista tehotuotantoa, jossa kaikki tuotantopanokset hyödynnetään tarkasti.

Kastelussa käytettävä ravinneliuos kierrätetään useimmissa yrityksissä uudelleen kasteluvedeksi. Suomessa kasteluvettä myös riittää. Etelä-Euroopan vihannesviljelyalueilla vesipula puolestaan uhkaa jo viljelyn jatkuvuutta. Kotimaisilla vihanneksilla suurin osa vesijalanjäljestä jää Suomeen.

Vastuullisuus rakentuu tietenkin muistakin tekijöistä, kuin ympäristöön liittyvistä. On ehkä sanomattakin selvää, että suomalaisissa yrityksissä pidetään huolta työntekijöistä. Kotimaisen vaihtoehdon valitseminen työllistää sekä vaikuttaa myönteisesti talouteen paikallisesti ja maan laajuisesti.

Julkisia hankintoja tehtäessä on otettava huomioon monia sääntöjä ja pykäliä. Motivan vuosi sitten julkaisema opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin tarjoaa vinkkejä hankinnoissa sovellettavista kriteereistä – ja toivottavasti lisää myös vastuullisten kotimaisten kasvihuonevihannesten määrää julkisissa ruokailuissa.

Niina Kangas blogikuvaKirjoittaja Niina Kangas työskentelee Kauppapuutarhaliitossa kasvihuoneviljelyn asiantuntijana. Kauppapuutarhaliitto ry on kasvihuoneviljelijöiden valtakunnallinen yrittäjäjärjestö. Jäsenyrittäjien joukossa on sekä vihannes- että kukkaviljelijöitä. Vuonna 2016 Kauppapuutarhaliitto julkaisi ensimmäisen toimialan kattavan Kasvihuonealan vastuullisuus -raportin. Raporttiin voi tutustua osoitteessa:

www.kauppapuutarhaliitto.fi/tietoa-kasvihuonealasta/vastuullisuus


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 17.2.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.