Blogit ja vlogit 2018


19.10.2018 9.00

Lomareissuun kevyemmillä hiilijalanjäljillä

Sara Lukkarinen

Loma on ihana asia. Tällä ja seuraavalla viikolla moni viettääkin syyslomaa ruskasta tai lämpimimmistä keleistä nautiskellen. Lomaan yhdistyy usein reissu kotimaahan tai ulkomaille. Viime viikolla julkaistu IPCC:n raportti nosti esille jokaisen mahdollisuudet hillitä ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutos on vakava asia ja sen pysäyttämiseksi tarvitaan kaikkia: yhteiskuntaa, yrityksiä ja meitä tavallisia ihmisiä. Voiko lomamatkan tehdä siis kestävästi?
Lomamatkailuun liittyy usein lentäminen kohteeseen. Globaalisti lentoliikenteen osuus päästöistä on noin 2 prosenttia. Vaikka päästöjen osuus ei globaalissa mittakaavassa olekaan päätä huimaava, voivat lentoliikenteen päästöt olla merkittävä osa kuluttajan omasta hiilijalanjäljestä, etenkin jos reissuja kertyy useita vuoden aikana.

Yksi haaste ilmastonmuutoksen torjunnassa on lentoliikenteen merkittävä kasvu ja teknologisen kehityksen hitaus. On ennustettu, että vuoteen 2050 mennessä lento- ja laivaliikenteen osuus koko maailman hiilidioksidipäästöistä on yhteensä lähes 40 prosenttia, jos niiden vähentämiseksi ei ryhdytä lisätoimiin. Toimenpiteisiin on jo ryhdytty: esimerkiksi Ruotsissa lentomatkustusta verotetaan ja maailmalla teknologiaa kehitetään.

Suomalaisen keskimääräinen vuotuinen kasvihuonekaasupäästömäärä on noin 10 tonnia CO2e per henkilö. Suurimmat päästöjen lähteet ovat asuminen, ruoka ja liikkuminen. Yksin autoilun vähentämisellä, kasvisruokailun lisäämisellä sekä asumiseen liittyvillä energiansäästötoimilla voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Lomamatkojakaan ei voi jättää tarkastelun ulkopuolelle. Jos yksittäisen kuluttajan pitäisi pudottaa hiilijalanjälkensä kahteen tonniin vuodessa, edestakainen matka Kanariansaarille vastaisi tästä noin neljäsosaa vuodessa.

Tarkastellaan hetki lomamatkan päästövaikutuksia, ja käytetään esimerkkinä talvilomamatkaa Lapin hangille. Helsingistä Rovaniemelle kertyy matkaa autolla noin 900 kilometriä suuntaansa. Matkan pituuden lisäksi myös kulkutavalla on väliä. Jos matkan tekee keskiverrolla bensiinikäyttöisellä autolla (kulutus 7,5 l/100 km), on yhden hengen edestakaisen matkan CO2- eli hiilidioksidipäästöt noin 320 kg. Matkanteko muuttuu ilmastoystävällisemmäksi ottamalla kyytiin myös muita matkustajia. Auton päästöt kasvavat lisämatkustajista johtuen hyvin vähän. Sähköautolla ajettaessa matkasta aiheutuvat CO2-päästöt pienenisivät huomattavasti.

Pienin ympäristökuorma Helsinki-Rovaniemi välille syntyy junamatkustamisessa. Yhden hengen junamatkan edestakaiset CO2-päästöt ovat alle 20 kg, joka tarkoittaa alle 80 kg neljän hengen perheelle. Edestakaisesta matkasta Helsingistä Rovaniemelle lentäen syntyy puolestaan kasvihuonekaasupäästöjä noin 170 kg henkilöä kohden. Koko nelihenkisen perheen CO2-kuorma on tällöin yhteensä noin 700 kg.
2000km vertailu eri kulkumuodoilla
Kulkumuodolla on siis väliä, ja ympäristönäkökulman huomioon ottaminen on mahdollista. Lentäminen lomakohteeseen on joskus kuitenkin ainoa vaihtoehto. Silloin ratkaisu voi olla lentomatkan päästökompensointi, johon on useita keinoja. Keinoista ehkä suoraviivaisin ja helpoiten todennettava on päästöoikeuksien ostaminen pois päästökauppajärjestelmästä. Päästöoikeuksia voi ostaa niitä myyviltä palveluntarjoajilta.

Nautitaan siis lomailusta ja kestävästä lomamatkailusta: kävellen lähikohteissa, pyöräillen vähän kauempanakin tai junaillen pitkin Eurooppaa.

Kirjoittaja: asiantuntija Sara Lukkarinen työskentelee kestävän liikkumisen asiantuntijana Motivassa.

Blogin kirjoittamisessa ovat avustaneet myös nuorempi asiantuntija Taneli Varis ja johtava asiantuntija Vesa Peltola, Motiva Oy

Global Warming of 1.5C – (IPCC) (IPCC-ilmastopaneelin raportti 2018)

Lähteet:
www.icao.int
www.lipasto.vtt.fi
www.syke.fi

Katso termien selitykset: Energiasanasto ja -yksiköt


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Sivua päivitetty viimeksi 16.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.