Blogit ja vlogit 2018


2.10.2018 16.00

Materiaalitehokkuudessa yhdessä on enemmän

Henrik Österlund

Materiaalitehokkuus on keino lisää tuntuvasti kannattavuutta, tulosta ja asiakaslisäarvoa vähentäen samalla ympäristövaikutuksia. Sen edistämiseksi on rakennettu uusi vapaaehtoinen toimintamalli elinkeinoelämän ja valtionhallinnon välillä, jota kutsutaan materiaalitehokkuuden sitoutumustoiminnaksi.
Tämän sitoumuksen ytimen muodostavat mukaan liittyvien yritysten käytännön materiaalitehokkuustoimet. Suomella on ratkottavana monia kestävään kehitykseen liittyviä haasteita, joihin vapaaehtoinen toimintamalli tarjoaa perinteistä sääntelyä ketterämmän välineen. Esimerkiksi energiatehokkuudessa elinkeinoelämän vapaaehtoinen sopimustoiminta on jo vakiintunutta. Hyviä tuloksia aikaansaaneen, yli 20-vuotisen, menestystarinan pääosassa ovat juurikin Suomessa toimivat yritykset.
Punainen_viiva_1

Materiaalitehokkuuden sitoumustoiminta
on yksi keskeinen
työkalu Suomen
matkalla kiertotalous-
yhteiskunnaksi.
Materiaalitehokkuuden sitoumustoiminta on yksi keskeinen työkalu Suomen matkalla kiertotalousyhteiskunnaksi. Sitoumukset tehdään toimialatasoisesti elinkeinoelämän järjestöjen ja ministeriöiden välillä. Samassa sitoumuksessa voi olla mukana useita toimialajärjestöjä, mikä mahdollistaa arvoketjuyhteistyöllä parempaa kokonaistehostamista. Yritys liittyy toimialansa sitoumukseen, ja määrittelee itse omat tavoitteensa ja materiaalitehokkuustoimensa, joita aikoo toteuttaa sitoumuskaudella. Sitoumusten tuloksia tarkastellaan toimialatasoisesti kaikkien mukaan liittyneiden tuloksia kokonaisuutena tarkastellen.

Elintarvikeala on edelläkävijänä materiaalitehokkuuden sitoumuksen toimeenpanossa. Mukana on merkittävä osa arvoketjua, eli päivittäistavarakauppa, elintarviketeollisuus ja pakkausala yhdessä. Jo sitoumuksen valmisteluvaiheessa on saavutettu merkittäviä askeleita luomalla yhteinen keskustelufoorumi ja tapa käydä vuoropuhelua haasteellisesta teemasta.

Sparraamme syksyllä 2018 yrityksiä ja toimialajärjestöjä materiaalitehokkuuden sitoumuksiin liittyen. Elintarvikealan innostamana  rohkaisemme ja odotamme myös muita toimialoja mukaan. Valmistelua on käynnissä iloksemme jo muillakin toimialoilla. Jos sitoumustoiminta kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä omaan toimialajärjestöön tai suoraan meihin Motivassa.

Kirjoittaja: Johtava asiantuntija Henrik Österlund kehittää materiaalitehokkuuden edistämiseen liittyviä systemaattisia työkaluja, menetelmiä ja toimintamalleja.
puh. 09 6122 5030, henrik.osterlund@motiva.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 17.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.