Blogit 2018


23.5.2018 10.00

Miten valita uuden omakotitalon lämmitys?

Sami Seuna

Uuden omakotitalon lämmitys – tämän aiheen parissa monet rakentajat pähkäilevät. Lämmitysjärjestelmä vaikuttaa keskeisesti asumisen mukavuuteen ja käyttökustannuksiin, siksi sen valintaan on syytä käyttää aikaa.
Lämmitysmuodon valinnan ohella myös urakoitsijan valintaan on syytä perehtyä huolella, erityisesti lämpöpumppujen yhteydessä. Urakoitsija voi käytännössä vaikuttaa jopa järjestelmän suorituskykyyn, toimintavarmuuteen ja elinikään. On myös hyvä arvioida urakoitsijan toimintatapaa, osaamista ja pysyvyyttä. Kokemusta voi löytyä tutuilta ja rakennuspaikan lähialueen naapureilta. Myös Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän verkkosivuilla – www.ytj.fi – kannattaa käydä: sieltä löytyy muun muassa yrityksien rekisterihistoriaa ja mahdollinen verovelkatilanne.

Katse tulevaisuuden skenaarioihin

Yksi lämmitysmuoto ei ole paras kaikille eikä edes sovi kaikkiin taloihin. Kannattavuusnäkökulman osalta on hyvä tehdä skenaarioita erilaisilla tulevaisuudenkuvilla. Energianhinnat ja korkotaso voivat muuttua, toisaalta uusiutuvaa energiaa tehokkaasti hyödyntävä järjestelmä edistänee talon myyntiä ja vaikuttaa positiivisesti talon jälleenmyyntiarvoon.
Punainen_viiva_1
Uusiutuvan energian
käyttö on rahallisesti kannattavaa pientalon omistajalle, ja isona bonuksena saa
hyvän mielen tehdessään suuren ympäristöteon.
Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta hankinnan ekonomian osalta erilaisia skenaarioita kannattaa tehdä muun muassa lämmitystapojen vertailulaskurilla.

Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri

Valintoihin vaikuttavat kannattavuustarkastelun ohella usein myös lämmitysmuodon hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöt, järjestelmän helppohoitoisuus, huoltovapaus, pitkäikäisyys ja järjestelmän tilantarve.

Ota huomioon talokoko ja sijainti

Yleisin valintaperuste on kannattavuustarkastelu, ja siinä työkaluna käytetään useimmiten takaisinmaksuaikojen vertailua. Talon maantieteellinen sijainti saattaa vaikuttaa muun muassa ilma-vesilämpöpumpun valintaan ja tontin koko ja maaperä voivat vaikuttaa puolestaan maalämmön hankintaan. Suuri talokoko tai suuri lämmitysenergiantarve indikoi parempaa kannattavuutta kalliimmillekin uusiutuvaa energiaa hyödyntäville lämmitysmuodoille, jotka ovat edullisia käyttää. Harva kuitenkaan tekee elinkaarikustannusten vertailua, vaikka se voisi olla avartavaa monessa suhteessa.

Avuksi uusiutuva energia

Onko suunnitelmissa perhekoon kasvattaminen tai muuttavatko suurperheen lapset pois lähivuosina? Tämä voi ohjata esimerkiksi hankittavan aurinkolämpöjärjestelmän mitoitusta. Puulämmitys on Suomessa suosittu tukilämmitysmuotona. Jos harkitset edullista ja ekologista puulämmitystä päälämmitysmuodoksi, kannattaa ensin realistisesti miettiä kuinka paljon työtä ja tilaa polttopuun käsittely vaatii. Puun käyttö ainakin tukilämmitysmuotona kuitenkin onnistuu useimmilta, ja se onkin erityisen suositeltavaa erityisesti kovilla pakkasilla.

Uusiutuvan energian käyttö on rahallisesti kannattavaa pientalon omistajalle, ja isona bonuksena saa hyvän mielen tehdessään suuren ympäristöteon. Monilla lämpöpumpuilla saadaan lisäksi käytössä edullinen tilojen jäähdytysmahdollisuus tai jopa käytännössä ilmainen jäähdytys (energian varastointi maalämpöpumppuun kytkettynä).

Lämpöpumppuihin ja biopolttoaineisiin perustuva lämmitys saa merkittävää ja ansaittua etua uudistalon energiamääräyksien läpäisyssä, eli uusiutuvalla energialla saavutetaan pienempi E-luku ja tapauskohtaisesti myös parempi energialuokka kuin fossiilisilla polttoaineilla. Mielestäni melkoinen fossiili onkin se, joka ei nykypäivänä valitse uusiutuvaa energiaa!

Kirjoittaja: Sami Seuna työskentelee Motivassa pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntijana, ja hänen erikoisalaansa ovat pientalon lämmitysmuodot.
puh. 09 6122 5017, sami.seuna@motiva.fi

Kirjoitus on julkaistu 17.05.2018 Nordic Green Energy:n verkkosivuilla:
Miten valita uuden omakotitalon lämmitys?


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiSivua päivitetty viimeksi 17.2.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.