Tiedotteet 2013


22.3.2013 16.00

Jyväskylän kaupunki ja Toholammin Energia Oy palkittiin kestävien hankintojen edelläkävijöinä

Kestävien hankintojen vuosiseminaarissa Helsingissä palkittiin ensimmäistä kertaa julkisia hankkijoita ympäristönäkökohtien huomioimisesta hankinnoissa. Julkishallinnon ja elinkeinoelämän edustajista koostuva raati valitsi Jyväskylän kaupungin ja Toholammin Energia Oy:n voittajiksi kahdentoista ehdokkaan joukosta.

Vihreiden hankintojen edelläkävijä

Jyväskylän kaupungille annettiin kiitosta erityisen pitkäjänteisestä hankintatoiminnan kehittämisestä ympäristömyötäisempään suuntaan. Ympäristökriteerejä käytetään nykyään jopa 70-90 prosentissa kaupungin tekemistä yhteishankintojen kilpailutuksista. Ympäristökriteerien käyttö näkyy konkreettisesti esimerkiksi investointeina kestävään rakentamiseen ja energiatehokkaaseen ledivalaistukseen.

Myös kaupungin omistama hybridiauto, käsipyyheautomaatit ja kopiokoneiden kestovärikasetit ovat konkreettisia esimerkkejä kestävistä hankinnoista. Hankintakeskuksen laatu- ja ympäristökriteerityöstä on lähtenyt liikkeelle myös kaupungin ruokapalvelun ympäristötietoisuus. – Fiksuilla hankinnoilla pystytään vaikuttamaan hyvin monella tavalla ympäristöasioihin, iloitsevat ympäristöasiantuntija Mervi Saukko ja hankintajohtaja Marjo Laine Jyväskylän kaupungilta.

Toholammin Energia, rohkea ensiostaja

Toholammin Energia Oy palkittiin yksittäisten hankintojen kategoriassa tekemästään sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitoksen hankinnasta. Kyseinen laitostyyppi on toistaiseksi ainutlaatuinen Suomessa, ja hankinta vaati uuden tekniikan käyttöön liittyvää riskinottoa. Toteutus on oiva esimerkki siitä, miten julkinen sektori voi olla puhtaamman ja energiatehokkaamman teknologian ensiostaja ja siten edistää uusien alojen kasvua ja lisätä alueen työllisyyttä. Ympäristöhyödyt ovat myös merkittävät, laitosinvestoinnin myötä hiilidioksidipäästöt vähenevät arviolta 2000 tonnia vuodessa.

Julkiset hankinnat muutoksen vauhdittajina

Hankinnoilla vaikutetaan keskeisesti julkisen sektorin tarjoamien palveluiden ympäristömyötäisyyteen. Hankintapäätökset vaikuttavat esimerkiksi siihen, paljonko kouluissa tai päiväkodeissa tarjotaan luomu- tai kasvisruokaa tai kuinka energiatehokkaita kunnan tai kaupungin omistavat kiinteistöt ovat ja millä polttoaineilla joukkoliikenne kulkee. Parhaimmillaan julkisilla hankinnoilla voidaan myös edistää innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja tarjoavien yritysten markkinoille pääsyä.

Kestävä julkinen hankkija 2013 -kilpailussa etsittiin esimerkkejä niin strategisesta hankintatoiminnasta, kuin yksittäisistä hankinnoista, joilla on edistetty kestävää kehitystä. Hyvillä esimerkeillä innostetaan myös muita toimijoita kehittämään omaa hankintatoimintaa.

Lisätietoa:
Motiva Oy
Isa-Maria Bergman
puh. 0424 281 246
isa-maria.bergmann@motiva.fi

Motivan hankintapalvelu edistää ympäristönäkökohtien huomioimista ja innovatiivisuutta julkisissa hankinnoissa.

Lisätietoa: www.motivanhankintapalvelu.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.