Tiedotteet 2013


6.11.2013 10.00

Saa syödä! -tempaus kiinnostaa kuluttajia

Helsingin keskustassa Narinkkatorilla jaetaan tänään kauppojen ylijääneistä raaka-aineista valmistettua ilmaista kasvisruokaa. Aamulla jaetut eväsrasiat kävivät kaupaksi, kun pääkaupunkiseutulaiset suunnistivat työhön ja opintoihin. Aamupäivällä pannut lämpiävät lounasta varten. Yhteensä ohikulkijoille tarjotaan tuhansia ruoka-annoksia. Saa syödä! -tempaus on osa valtakunnallista Hävikkiviikkoa.

MTT:n tutkimusten mukaan pääkaupunkiseudun kotitalouksissa heitetään vuosittain pois syömäkelpoista ruokaa noin 125 euron edestä henkeä kohti. Turhaa ruokahävikkiä syntyy elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa, kuitenkin eniten kotitalouksissa, jopa 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Saa syödä! -tempauksella asia nostetaan esille, ja herätellään kuluttajia miettimään omia valintojaan keittiössä.

Tempauksella halutaan muistuttaa, että jokainen voi vähentää ruokahävikkiä monin tavoin. Ennen kauppaan lähtöä kannattaa kurkistaa kaappiin turhien hankintojen välttämiseksi. Saa syödä! -verkkosivuston reseptihaku puolestaan ideoi, mitä ruokakaapissa valmiina olevista aineksista syntyisi. Edellisillan tähteet voi ottaa evääksi töihin.

Saa syödä! -lounaan resepti on keittiömestari Jaakko Nuutilan käsialaa. Ruoan ovat maanantain ja tiistain aikana valmistaneet Haaga-Helia ammattikorkeakoulun keittiömestariopiskelijat. Raaka-aineet kerättiin pyhäinpäiväviikonlopun jälkeen kaupoilta jääneistä raaka-aineista. Ruoan lisäksi tapahtumasta voi käydä hakemassa vinkkejä tähteiden tuunaamiseen ja ruokahävikin vähentämiseen kotona.

Tempauksen järjestävät yhteistyössä Motiva, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kuluttajaliitto, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, maa- ja metsätalousministeriö, Helsingin seudun ympäristöpalvelut sekä Maa- ja kotitalousnaiset. Myös Marthaförbundet osallistuu tapahtumassa kuluttajaneuvontaan.

Raaka-aineet ruoan valmistukseen saatiin HOK-Elannon kaupoilta ja Inex Partners Oy:stä, eväsrasiat on kampanjalle lahjoittanut Orthex. Hävikkiviikon aikana järjestetään eri puolella Suomea useita muitakin tilaisuuksia, joissa saa vinkkejä oman ruokahävikin vähentämiseen. Hävikkiviikkoa vietetään 4.-10.11.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen: www.saasyödä.fi

Hävikkiviikko facebookissa: www.facebook.com/havikkiviikko

Lisätietoja:

Tempauksen mediapalvelu:
viestintäpäällikkö Leila Timonen, Motiva Oy,
puh. 040 5445 992, leila.timonen@motiva.fi

Saa syödä! -tempaus, faktoja ruokahävikistä ja käytännön vinkkejä hävikin vähentämiseen:
asiantuntija Elina Ovaskainen, Motiva Oy,
puh. 040 774 9390, elina.ovaskainen@motiva.fi

www.saasyödä.fi

Hävikkiviikko:
elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi, Kuluttajaliitto,
puh. 050 589 5780

Saa syödä -tempauksen ruokareseptit ja ruoanvalmistus:
keittiömestari Jaakko Nuutila,
puh. 045 650 4970, jaakko.nuutila@mtt.fi

Tutkimustietoa ruokahävikistä:
tutkija Juha-Matti Katajajuuri, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus,
puh. 050 359 9772, juha-matti.katajajuuri@mtt.fi

tutkija Kirsi Silvennoinen, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus,
puh. 040 179 4875, kirsi.silvennoinen@mtt.fi

Elintarvikelainsäädäntö:
ylitarkastaja Miia Piipari, Evira,
puh. 040 489 3363, miia.piipari@evira.fi


Kuvat Narinkkatorin Saa syödä -tempauksesta aamulla 6.11.2013. Kuvaaja: Nina Kaverinen
Kampin Saa syödä -tapahtuma
Saa Syödä Kampin Narinkkatori
Kampin Narinkkatorin Saa Syödä -tapahtuma

Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.