Tiedotteet 2013


27.6.2013 9.00

Viilennä viisaasti kesällä

Komeat kesäsäät hellivät suomalaisia, mutta monelle jatkuvat helteet ja sisälämpötilojen kipuaminen yli sietorajan ovat iso riesa. Asuntojen koneellisesta jäähdytyksestä lankeaa huomaamatta melkoinen lasku, jos ei hallitse viisaan viilennyksen taitoa.

Energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla sekä hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. Koneelliseen jäähdytykseen on turvauduttava sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä.

Keskipäivän paahdetta ja lämpöä ei kannata päästää sisään, vaan ikkunat ja ovet on järkevää pitää suljettuina. Uudet tiiviit ja tehokkaasti eristetyt rakennukset säilyttävät viileyden pidempään kuin hatarammat talot, joissa on heikompi lämmöneristys.

Helteellä kannattaa välttää kaikkien ylimääräisten ja etenkin suurikokoisten sähkölaitteiden käyttöä. Televisiot ja lisälaitteet, peli- ja tietokoneet, pesukoneet, ruoanvalmistus uunissa ja liedellä sekä saunominen tuottavat lämpöä ja kasvattavat sisäistä lämpökuormaa.

Hillitse helteen vaikutuksia:
  • Vedä verhot ja kaihtimet ikkunoihin. Sisään paistava aurinko lämmittää sisätiloja.
  • Tuuleta viileän aikaan ja varjon puolelta, hyödynnä läpivetoa. Pidä ikkunat suljettuna päivän kuumina tunteina. Seuraa sisälämpötilaa.
  • Vähennä sisäisiä lämpökuormia: sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä.
  • Viilennä viisaasti, kun jäähdytät koneellisesti.

Lisätietoa ja käyttövinkkejä löytyy Motivan verkkopalvelusta: www.motiva.fi/kesa.

Jäähdyttävää laitetta hankkiessa muista energiamerkintä

Jos viilennysvinkit eivät riitä ja koneelliseen jäähdytykseen on tarvetta, on hyvä muistaa, että huoneilmastointilaitteilla on oma energiamerkintä, joka auttaa laitteiden vertailussa. Merkintä jakaa laitteet energiatehokkuuden mukaan tuttuihin luokkiin A-G.

Huoneilmastointilaitteiden energiamerkintä on ollut Suomessa käytössä jo vuodesta 2003. Kansallisen energiamerkinnän korvasi vuoden vaiheessa 1.1.2013 voimaan tullut EU-energiamerkki.

Tietoja energiamerkinnästä löytyy Motivan verkkopalvelusta: Energiamerkintä

Lisätietoja:
Motiva Oy
Kirsi-Maaria Forssell, viestintäpäällikkö
puh. 0424 281 206, kirsi-maaria.forssell@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.