Muut tiedotteet 2013


1.7.2013 10.00

TEM: Parlamentaarinen komitea valmistelemaan energia- ja ilmastotiekarttaa

Valtioneuvosto asetti 27.6.2013 parlamentaarisen komitean valmistelemaan energia- ja ilmastotiekarttaa vuoteen 2050. Komiteassa on kaksi jäsentä jokaisesta eduskuntapuolueesta. Sen puheenjohtajana toimii elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Komitean toimikausi on 28.6.2013 – 30.5.2014.

Kokoomusta komiteassa edustaa ministeri Vapaavuoren lisäksi kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström, sosiaalidemokraatteja työministeri Lauri Ihalainen ja kansanedustaja Sirpa Paatero, perussuomalaisia kansanedustajat Pirkko Mattila ja Kaj Turunen, keskustaa kansanedustajat Mauri Pekkarinen ja Mirja Vehkaperä, vasemmistoliittoa kansanedustajat Silvia Modig ja Jari Myllykoski, ruotsalaista kansanpuoluetta puolustusministeri Carl Haglund ja kansanedustaja Christina Gestrin, vihreitä ympäristöministeri Ville Niinistö ja kansanedustaja Oras Tynkkynen sekä kristillisdemokraatteja kansanedustajat Sauli Ahvenjärvi ja Sari Palm

Parlamentaarisen energia- ja ilmastokomitean tehtävänä on valmistella energia- ja ilmastotiekarttaa vuoteen 2050. Siinä arvioidaan keinot ja kustannukset vähähiilisen yhteiskunnan rakentamiseksi ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi 80–95 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä.

Pääministeri Kataisen hallitusohjelman mukaan Suomen pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta, johon päästään noudattamalla strategioiden pohjalta laadittavaa tiekarttaa vuoteen 2050 kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi kaikilla sektoreilla, energiatehokkuuden nostamiseksi ja uusiutuvien energiamuotojen käytön tehostamiseksi.

Komitean tulee arvioida erityisesti Suomen tavoitteita ja asemaa suhteessa eurooppalaiseen energia- ja ilmastopolitiikkaan sekä laajempaan kansainväliseen kehitykseen. Samaten tulee arvioida eri toimien vaikutuksia yhteiskunnan kilpailukykyyn ja hyvinvointiin. Komitea toimittaa esityksensä hallituksen energia- ja ilmastopolitiikan ministerityöryhmän käsiteltäväksi viimeistään keväällä 2014.

Pitkän aikavälin energia- ja ilmastopolitiikassa on kyse kansallisesti merkittävästä asiasta, poikkeuksellisen suurta pitkäjänteisyyttä edellyttävästä kysymyksestä sekä erityisesti kilpailukyky- ja ilmastoulottuvuuksien haastavasta yhteensovittamisesta. Sen vuoksi asian laajapohjainen tarkastelu on tarpeellista.

Energia- ja ilmastotiekartan laadinnan työmenetelmänä hyödynnetään laajaa osallistumista ja avoimuutta. Tarkempaa tietoa tiekarttahankkeesta löytyy osoitteesta:

Kansalaiskeskustelu tiekartan valmistelusta on koko kesän avoinna verkossa:

Lisätiedot:

elinkeinoministeri erityisavustaja Pete Pokkinen, puh. 040 756 7180 
ylijohtaja Esa Härmälä, puh. 040 087 4209
 

Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.