Muut tiedotteet 2013


28.11.2013 14.00

TEM: Puurakentaminen ja puutuoteratkaisut tukevat kasvavaa biotaloutta

– Valtiovalta haluaa lisätä puurakentamista, koska se on erityisesti ympäristön sekä aluetalouden ja työllisyyden kannalta kestävä ratkaisu. Samalla voidaan lisätä puutuotteiden kysyntää ja vientimahdollisuuksia ja saada aikaan jopa 6 000 uutta työpaikkaa Suomeen, totesi työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen 28.11.2013 Helsingissä Metsäalan strategisen ohjelman seminaarissa.

Puupäivän yhteydessä pidetty seminaari kokosi yli 230 kuulijaa. Puuinfo Oy:n järjestämä valtakunnallinen Puupäivä keräsi tänä vuonna ennätykselliset 1 300 osallistujaa.

– Suomessa on erinomaisia mahdollisuuksia lisätä puun ja puubiomassan käyttöä ja kehittää niistä aivan uusia tuotteita ja palveluja. Puurakentaminen ja puutuotteet ovat keskeinen osa Suomen kehittyvää biotaloutta, Metsäalan strategisen ohjelman johtaja Sixten Sunabacka totesi.

– Uusia puukerrostaloja on vireillä eri puolille Suomea yli 6 000 asunnon verran. Tänä vuonna on rakennettu tai aloitettu useita merkittäviä puurakentamisen kohteita. Esimerkkeinä mainittakoon Luontokeskus Haltia Espoossa sekä puukerrostalot Seinäjoella, Joensuussa ja Ukkohallassa. Laajoja puualuerakentamiskohteita on käynnistymässä myös Raumalle, Turkuun, Tampereelle, Vantaalle, Helsinkiin ja Jyväskylään, listasi MSO:n puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Nyt kun teollinen puukerrostalorakentaminen on saatu kunnolla käyntiin, on selvä tarve tehostaa osaamista ja kehittää puurakentamisen prosesseja. Puurakentamisen koulutusta on viime vuosina päivitetty kaikilla oppilaitostasoilla, jotta kasvavaan kysyntään voidaan vastata.

– Juuri äskettäin on julkaistu myös käytännönläheinen oppikirja "Suomalainen puukerrostalo – Rakenteet, suunnittelu ja rakentaminen". Se on tarkoitettu sekä ammatillisten tutkintojen koulutukseen että korkeakouluihin. Se on hyödyllinen ohjekirja myös rakennuttajille, suunnittelijoille, rakentajille ja viranomaisille sekä rakennusalan yrityksille, Karjalainen esitteli.

Suomessa tarvitaan myös teollisen rakentamisen hankinta- ja hankeprosessien kehittämistä ja yhteistyökumppaneiden aitoa sitoutumista puurakenteisten kohteiden toteuttamiseen. Tarvitaan myös eri puolilla Suomea toteutettavien puurakentamiskohteiden ratkaisujen ja kokemusten systemaattista kokoamista uusien puurakentamishankkeiden tueksi. Tällaista yhteistyöhanketta ollaan käynnistämässä.

MSO:n seminaarissa kerrottiin myös puualan kasvun ja viennin edistämisen uusista välineistä. Tekesin Puutuotealan Kasvuväylä -hankkeessa on mukana jo toistakymmentä kasvuhaluista puualan yritystä, ja lisää toivotaan mukaan. Puuinfo Oy on perustanut yrityksille yhteisen verkkopohjaisen palvelualustan osoitteeseen www.woodproducts.fi. Käynnissä on myös laaja-alainen "Puun tarinat" -hanke, jonka tuloksia on määrä hyödyntää Suomen maakuvan rakentamisessa ja Team Finland -työssä.

www.woodproducts.fi

Lisätiedot:

strateginen johtaja Sixten Sunabacka, TEM, puh. 040 036 6148 (Metsäalan strateginen ohjelma)

kehittämispäällikkö Markku Karjalainen, TEM, puh. 040 583 2127 (MSO/Puurakentamisohjelma)


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.