Muut tiedotteet 2013


15.10.2013 15.00

TEM: Ylijohtaja Härmälä: Perämeren alueesta tulossa Suomen tuulivoima-keskittymä

Perämeren alueesta on hyvää vauhtia tulossa Suomen johtava tuulivoiman tuotantoalue, totesi työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Esa Härmälä puhuessaan 15.10.2013 Kopsan tuulipuiston avajaisissa Raahessa.

Edulliset tuuliolosuhteet, puolustusvoimien kanssa ratkaistut tutkakysymykset, paikallisen väestön useimmiten myönteinen suhtautuminen ja ripeät investoijat mahdollistavat hyvän kehityksen. Myös Raahen ja muiden kuntien aktiivisuudella tuulivoiman edistämiseksi on ollut suuri merkitys, listasi Esa Härmälä.

Jos lasketaan yhteen alueen eri vaiheessa olevat tuulivoimahankkeet, voitaisiin päästä jopa 700 megavolttiampeerin tuotantokapasiteettiin ja lähestyttäisiin kolmannesta koko valtakunnan lisäkapasiteettitavoitteesta vuodelle 2020.

Tuulivoiman kehittämisessä onkin mielestäni viisasta suosia alueellista keskittymistä. Sinne missä esteitä rakentamiselle ei ole, kannattaa rakentaa mahdollisimman paljon.

Sillä on muistettava, että myös tuulivoiman rakentamisesta syntyy ekologinen jalanjälki. Tarvitaan esimerkiksi uusia johtoväyliä, jotka leveytensä takia eivät kaikkia aina miellytä. On siis parempi saada enemmän voimaloita samojen väylien varteen.

Tuulivoiman edistäminen vaatii hyvää yhteistyötä eri viranomaisten välillä. Työ- ja elinkeinoministeriössä tätä yhteistyötä on nyt harjoiteltu ja olemme pääosin tyytyväisiä sen etenemiseen. Kokemuksemme mukaan viranomaiset pyrkivät useimmiten aidosti tuulivoiman rakentamisen esteiden poistamiseen, Härmälä arvioi.

Härmälän mukaan monelle hankkeelle eniten haasteita on aiheutunut ympäristöasioiden moninkertaisesta ja moniportaisesta selvittämisestä sekä erityisesti tuulivoimaloiden meluohjearvoista. Valtioneuvoston meluohjearvoja tiukemmin tulkitut melumääräykset voisivat käytännössä yksinään pysäyttää suuren osan hankkeista.

Lisätiedot:

ylijohtaja Esa Härmälä, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 029 506 4700


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.