Muut tiedotteet 2013


15.1.2013

Tukes: Uudistetulla Ekosuunnittelu.info -sivustolla entistä laajemmin tietoa tuotteiden ympäristövaatimuksista

Uudistettu sivusto toimii tuotteiden ekosuunnittelu- ja energiamerkintävaatimuksiin liittyvien säädösten virallisena tiedotuskanavana valmistajien, maahantuojien, jakelijoiden ja jälleenmyyjien apuna. Uudistetulta sivustolta löytyy nyt tietoa myös tuotteiden energiamerkinnöistä.

– Ekosuunnittelu ja energiamerkintä ovat kiinteästi sidoksissa toisiinsa. EU:ssa valmistellaan usein samanaikaisesti tuotteelle tai tuoteryhmälle molempia asetuksia. Sivusto kattaa nyt energiamerkintävaatimukset sekä valmistajien että jälleenmyyjien näkökulmasta, koska säädöksissä asetetaan velvollisuuksia toimitusketjun eri osapuolille, ylitarkastaja Teemu Hartikainen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) kertoo.
 
Uudella sivustolla on tarkoitus kertoa myös vasta valmisteilla olevista asetuksista. Työ- ja elinkeinoministeriön sekä ympäristöministeriön edustajat toimivat suomalaisten valmistajien ja EU-lainsäädännön valmistelun linkkinä. Tuomalla valmistelu entistä avoimemmaksi toivotaan enemmän osallistumista valmisteluun ja tulevista säädöksistä keskusteluun.
 
Ekosuunnittelun tavoitteena on vähentää tuotteiden ympäristövaikutuksia ja erityisesti parantaa energiatehokkuutta. EU:n tuotteiden ekosuunnitteludirektiivin nojalla annetaan ympäristövaatimukset kattavia tuoteryhmäkohtaisia täytäntöönpanotoimenpiteitä. Asetuksia annetaan tuoteryhmille, joilla on merkittävät ympäristövaikutukset, joita valmistetaan paljon ja joissa on paljon potentiaalia parannukseen. Tällä hetkellä asetuksia on annettu tai valmisteilla yli 30 tuoteryhmälle, kuten televisiot, kodin kylmäsäilytyslaitteet ja lamput sekä sähkömoottorit.
 
Energiamerkinnällä on tarkoitus antaa vertailukelpoista tietoa tuotteen energiankulutuksesta ja täten vaikuttaa loppukäyttäjän valintoihin. Energiamerkintädirektiivin nojalla annetaan tuoteryhmäkohtaisia täytäntöönpanotoimenpiteitä. Niissä määritellään tuoteryhmäkohtaisesti energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet. Energiamerkinnän piirissä on tällä hetkellä 9 tuoteryhmää, kuten televisiot ja kotitalouksien kylmälaitteet, ja useita muita on suunnitteilla.
 
Ekosuunnittelu.info-sivusto on toiminut tuotteiden ekosuunnittelusäädösten tiedotuskanavana vuodesta 2009. Tukes ylläpitää sivustoa ja valvoo Suomessa ekosuunnitteluun ja energiamerkintöihin liittyvän lainsäädännön toteutumista.

 

Lisätiedot:

www.ekosuunnittelu.info


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.