Tiedotteet 2013


12.11.2013 10.30

Energiankäytön ja korjausrakentamisen neuvojat koolla Helsingissä

Neuvonnan vuosipäivä kokoaa yhteen kuluttajien energianeuvonnan ja korjausneuvonnan ammattilaiset Helsinkiin 12. marraskuuta. Tapahtuma vahvistaa kestävistä asumisen, rakentamisen ja korjausrakentamisen mahdollisuuksista kuluttajille tietoa antavien verkostojen yhteistyötä. Vuosipäivän järjestävät korjausneuvontaa koordinoiva ympäristöministeriö ja energianeuvontaa koordinoiva Motiva Oy.

Energia- ja korjausneuvonta jakavat suomalaisille tietoa kestävistä ja turvallisista asumisen, rakentamisen, kiinteistönpidon, korjausrakentamisen sekä liikkumisen vaihtoehdoista. Suomalaiset ovat kiinnostuneita tiedosta ja ratkaisuista, joilla voi parantaa esimerkiksi lämmityksen tehokkuutta ja taloudellisuutta sekä ehkäistä sisäilmaongelmia kiinteistön korjausten yhteydessä. Kuluttajat haluavat tehdä myös arkisia kestävää elämäntapaa edistäviä hankintoja ja kulutuspäätöksiä.

Kuluttajan energiaratkaisuja ohjaavat taustalla lukuisat energiatehokkuuteen tähtäävät direktiivit, määräykset ja strategiat, joiden tavoitteena on vähentää asumisen, rakentamisen ja liikkumisen ilmastovaikutuksia. Esimerkiksi uudisrakentamisen energiatehokkuutta koskevat rakentamismääräykset ovat tänä syksynä saaneet rinnalleen korjausrakentamista ohjaavat määräykset. Lähtökohtana määräyksissä on suunnitelmallinen kiinteistönpito ja energiakorjausten toteuttaminen muiden korjausten yhteydessä.

– Korjausneuvonnan merkitys on jatkuvasti kasvussa. Kysynnän kasvuun vaikuttavat muun muassa korjaustoiminnan lisääntyminen, energiavaatimukset, kosteus- ja homeasiat ja säädösohjauksen lisääntyminen. Asiat edellyttävät luotettavaa ja puolueetonta neuvontaa. Asukkaille, kiinteistön omistajille ja käyttäjille tätä tarjotaan korjausneuvonnan verkoston avulla. Korjaushankkeissa tarvitaan hyvin erilaista osaamista ja harkintaa. Neuvonnan tavoitteena on ohjata kysyjät heti oikeaan suuntaan, kertoo yli-insinööri Juha-Pekka Maijala ympäristöministeriöstä.

– Neuvontapalveluilla tuetaan energia- ja ilmastostrategian toteuttamista tarjoamalla kuluttajille tietoa ja ratkaisuvaihtoehtoja ruohonjuuritasolla. Kuluttaja hyötyy neuvojaverkostojen osaamisesta oman energiankulutuksen tehostumisena, pienempinä energiakustannuksina sekä saamalla tietoa päätöksentekoon turvallisista, tutkituista vaihtoehdoista, sanoo yksikönpäällikkö Päivi Laitila Motiva Oy:stä.

Kuluttajat toivovat saavansa luotettavaa ja kattavaa palvelua, joten käytännön neuvontatyöhön tarvitaan laajaa yhteistyötä ja osaamista sekä yli organisaatiorajojen yhdistäviä käytäntöjä. Neuvonnan vuosipäivä yhdistää erilaisia neuvontaorganisaatioita ja edistää tiedonvaihtoa niiden välillä. Paasitorniin Helsinkiin kokoontui yli 120 neuvonnan ammattilaista.

Neuvontapalveluja tuottavat muun muassa energiatoimistot, kuntien rakennusvalvonta ja korjausavustusneuvonta, maakuntamuseot sekä maan kattava korjausneuvonnan verkosto ja valtakunnallinen kuluttajien energianeuvojien verkosto.

Internetin neuvontaportaalit ohjaavat kuluttajan tiedon ja lähimmän neuvojan luo:
www.eneuvonta.fi

Lisätietoja:

Ympäristöministeriö
yli-insinööri Juha-Pekka Maijala
juha-pekka.maijala@ymparisto.fi, puh. 050 411 1427

Motiva Oy
yksikönpäällikkö Päivi Laitila
paivi.laitila@motiva.fi, puh. 040 525 5471


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.