Tiedotteet 2013


17.4.2013 13.00

Lamppujen kierrätys helpottuu toukokuussa

Vapusta alkaen kuluttajien on aiempaa vaivattomampaa viedä käytetyt energiansäästö- ja led-lamput keräyspisteisiin, sillä lamppuja myyvät kaupat alkavat ottaa vastaan käytettyjä lamppuja maksutta, ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta. Kierrättämällä lamppujen materiaalit saadaan talteen ja hyötykäyttöön.

Sähkö- ja elektroniikkaromuun (SER) kuuluvat käytetyt energiansäästö- ja led-lamput sekä loisteputket voi 1.5.2013 alkaen palauttaa niihin yli tuhannen neliömetrin päivittäistavarakauppoihin tai yli kahdensadan neliömetrin erikoisliikkeisiin, joiden valikoimiin lamput kuuluvat.

Valtaosa energiansäästö- ja led-lampuista myydään isoista, supermarket-kokoluokan myymälöistä. Keräyspisteiden lukumäärä lisääntyy nyt arviolta yli kahdella tuhannella päivittäistavara- ja erikoiskaupalla.

Kierrätys on maksutonta, eikä edellytä uuden tuotteen ostoa, mikäli lamppu on alle 25 senttimetriä pitkä. Tätä pitempiä loisteputkilamppuja palautettaessa kauppa voi vaatia uuden tuotteen ostamista.

Keräyspisteessä sini-valkoinen tunnus

Kaupoissa lamppujen palautuspisteen tunnistaa merkistä, jossa on sinisellä pohjalla valkoinen kierremallisen energiansäästölampun tunnus. Lamppuja kannattaa palautettaessakin käsitellä varovasti, sillä ne sisältävät pieniä määriä elohopeaa. Lamput palautetaan pakkaamattomina.

Energiansäästö- ja led-lamput eivät kuulu sekajätteeseen, mutta toistaiseksi arviolta vain noin puolet käytöstä poistetuista lampuista päätyy käytön jälkeen kierrätyspisteisiin. Kierrätysasteen odotetaan nousevan keräyspisteiden määrän lisääntyessä. Kierrätettyjä raaka-aineita käytetään teollisuudessa uusien tuotteiden valmistukseen. Lamppujen sisältämät haitalliset aineet käsitellään erikseen.

Laadukas lamppu löytyy valikoiden

Energiatehokas valaistus kannattaa aina. Siirtyminen hehkulamppuja energiatehokkaampiin energiansäästö- ja led-lamppuihin on lähes puolittanut valaistuksen osuuden kotien sähkönkäytöstä (8 % kotitaloussähköstä vuonna 2012). Lamppuvalikoiman uudistuminen on kuitenkin aiheuttanut myös päänvaivaa kuluttajille. Lamppuhyllyssä on valinnanvaraa, mutta miten ostetaan laadukas ja käyttötarkoitukseen sopiva lamppu?

Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motiva Oy:stä kannustaa tutustumaan lamppujen pakkausmerkintöihin huolellisesti: ”Ne kertovat olennaiset tiedot tuotteesta, joten rahalle saa parasta vastinetta, kun lampunvalinnan tekee ajatuksen kanssa. Käyttötarve ja -kohde vaikuttavat teknisiin ominaisuuksiin, ja energialuokan, sytytyskertojen sekä keskimääräisen eliniän perusteella voi arvioida laatua ja energiatehokkuutta."

Motiva on mukana eurooppalaisessa Premium Light -hankkeessa, joka edistää tietoisuutta hyvälaatuisista lampuista. Hankkeen tuottamaa tuoretta tutkimustietoa energiatehokkaiden lamppujen suorituskyvystä saadaan lähiaikoina.

Lisätiedot:

Motiva Oy
asiantuntija Päivi Suur-Uski
puh. 0424 281 243, paivi.suur-uski@motiva.fi

Lamppujen kierrätyksestä:

www.serkierratys.fi

Lampunvalinnasta ja valaistuksesta:
www.lampputieto.fi
Lampputieto.fi – Lampun valinta

Ladattava Lamppu-SER -tunnus mediakäyttöön:
Lamppu-SER (jpg) (87.6 KB)


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.