Tiedotteet 2013


4.6.2013 15.14

Viilennä viisaasti kesällä

Komeat kesäsäät hellivät suomalaisia, mutta monelle jatkuvat helteet ja sisälämpötilojen kipuaminen yli sietorajan ovat iso riesa. Asuntojen koneellisesta jäähdytyksestä lankeaa huomaamatta melkoinen lasku, jos ei hallitse viisaan viilennyksen taitoa.

Energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla sekä hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. Koneelliseen jäähdytykseen on turvauduttava sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä.

Keskipäivän paahdetta ja lämpöä ei kannata päästää sisään, vaan ikkunat ja ovet on järkevää pitää suljettuina. Uudet tiiviit ja tehokkaasti eristetyt rakennukset säilyttävät viileyden pidempään kuin hatarammat talot, joissa on heikompi lämmöneristys.

Helteellä kannattaa välttää kaikkien ylimääräisten ja etenkin suurikokoisten sähkölaitteiden käyttöä. Televisiot ja lisälaitteet, peli- ja tietokoneet, pesukoneet, ruoanvalmistus uunissa ja liedellä sekä saunominen tuottavat lämpöä ja kasvattavat sisäistä lämpökuormaa.

Hillitse helteen vaikutuksia:
  • Vedä verhot ja kaihtimet ikkunoihin. Sisään paistava aurinko lämmittää sisätiloja.
  • Tuuleta viileän aikaan ja varjon puolelta, hyödynnä läpivetoa. Pidä ikkunat suljettuna päivän kuumina tunteina. Seuraa sisälämpötilaa.
  • Vähennä sisäisiä lämpökuormia: sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä.
  • Viilennä viisaasti, kun jäähdytät koneellisesti.

Lisää tietoa löytyy Koti ja asuminen -osiosta: Viilennä viisaasti kesällä


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.