Tiedotteet 2014


13.5.2014 14.00

Ajankohtaista energianeuvonnassa: Nyt kannattaa puhdistaa ilmanvaihdon suodattimet ja korvausilmaventtiilit

Siitepöly ja muut ulkoa tulevat epäpuhtaudet heikentävät sisäilman laatua. Kuluttajien energianeuvonta muistuttaa, että kevätsiivouksen ja pihatöiden lisäksi kannattaa käyttää tovi kodin teknisten järjestelmien tarkastamiseen ja helppoihin huoltotöihin. Niillä varmistetaan, että ilmanvaihto toimii mahdollisimman hyvin eikä energiaa kulu tarpeettomasti.

Taloteknisissä järjestelmissä on eroja, joten huoltotyöt pitää toteuttaa olemassa olevien laitteiden ehdoilla. Kun kerran selvittää kevät- ja syysaikaiset toimenpiteet, sopivat säädöt ja vaihdettavien suodattimien mallit, ne kannattaa merkitä muistiin vastaisuuden varalle. Ilmanvaihdon ohella lämmitysjärjestelmä on hyvä laittaa kesävireeseen.

– Omakotitalossa asuvalla on jonkin verran enemmän taloteknisiä kevättöitä ja huolehdittavaa, mutta myös kerrostaloasukkaan kannattaa omatoimisesti huolehtia korvausilmaventtiilien puhdistamisesta ja tarvittaessa suodattimen vaihdosta sekä kääntää patterien termostaatit pienemmälle, toteaa johtava asiantuntija Tapio Jalo Motivasta.

Omakotitalon lämmitysjärjestelmän keväiset ylläpitotyöt vaihtelevat. Esimerkiksi vesikiertoisessa lämmönjakojärjestelmässä kiertovesipumpun voi sammuttaa, mikäli kosteiden tilojen lämmitys on erillisessä järjestelmässä. Pumppua on kuitenkin syytä käyttää pari kertaa kesän aikana, jotta varmistetaan, ettei se jumiudu pitkään pois päältä olleessaan. Kaukolämpötalossa puolestaan laitetaan lämmönsiirtimen kesäsulkuventtiili kiinni.

Ylläpitotöillä asukas varmistaa, että kotona on mahdollisimman raikas ja puhdas sisäilma, eikä lämmitys tai ilmanvaihto haaskaa turhaan energiaa. Varsinkin kevätallergioista kärsivät hyötyvät suodattimien vaihdosta ja tuloilmaventtiilien puhdistuksesta.

– Likainen ilmanvaihtojärjestelmä huonontaa sisäilman laatua, asiantuntija Sami Seuna Motivasta muistuttaa.

Seuna suosittelee lisäksi imuroimaan ilmalämpöpumpun suodattimet kerran kuukaudessa, siitepölykautena useamminkin.

– Ilmalämpöpumppu kierrättää huoneilmaa, joten suodattimiin kertyy pölyä, joka haittaa laitteen lämmitys- ja viilennystoimintaa ja lisää energiankulutusta. Samalla kun irrottaa suodattimet imurointia varten, on helppo katsoa onko niiden takana oleva lämmönvaihdin puhdistuksen tarpeessa. Puhdistusohje kannattaa tarkistaa lämpöpumpun ohjekirjasta tai laitevalmistajalta, sanoo Seuna.

Kysy energianeuvojalta lisää

Valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta, eneuvonta.fi, jakaa tietoa ja opastaa suomalaisia järkevään energiankäyttöön kotona ja liikenteessä. Yksi osoite, www.eneuvonta.fi, ohjaa kuluttajat luotettavan tiedon lähteelle.

Verkkopalvelussa energianeuvojat myös vastaavat kuluttajien kysymyksiin, ja sieltä löytyvät tiedot 15 alueelliselle energianeuvojalle eri puolilla Suomea. Kuluttajien energianeuvontaa koordinoi Motiva Oy Energiaviraston toimeksiannosta.

Näillä vinkeillä koti kesäaikaan

Lämmitysjärjestelmä:
  • Sulje tai säädä pienemmälle patterien termostaatit
  • Vesikiertoisessa järjestelmässä: sulje kiertovesipumppu, mikäli kosteiden tilojen lämmitys on eri kierrossa; käynnistä pumppu hetkeksi kerran kuukaudessa myös kesällä
  • Kaukolämpötalossa: laita kesäsulkuventtiili kiinni tai varmista, että vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän menoveden lämpötilasäätö on asetettu siten, ettei lämmitystä tapahdu
  • Öljylämmittäjä: jos käyttövesi lämpiää muulla kuin öljyllä (hybridi), öljylämmityksen voi sulkea; poltin kannattaa kuitenkin käynnistää muutaman kerran kesässä
  • Ilmalämpöpumpun suodattimet imuroidaan kerran kuukaudessa, siitepölykaudella useamminkin. Lisäksi tarkistetaan, ovatko lämmönsiirtimet pölyisiä ja puhdistetaan ne laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti.
Ilmanvaihto:
  • Varmista, että tuloilman lämmitys ei ole turhaan päällä ja kytke lämmöntalteenottolaite kesäasentoon
  • Säädä painovoimaisen ja koneellisen poistoilmanvaihdon korvausilmaventtiilit kesäasentoon
  • Vaihda tuloilmasuodatin keväällä ja tarvittaessa uudelleen syksyllä, valitse EU5- tai EU7-luokan hienosuodatin, mikäli se soveltuu laitteeseen
  • Puhdista poistoilmaventtiilit pyyhkimällä pöly  
  • Pese liesituulettimen rasvasuodatin
Lisätietoja:

www.eneuvonta.fi
www.motiva.fi: koti ja asuminen

Katso myös energianeuvonnan video ilmalämpöpumpun suodattimien puhdistuksesta Motivan Youtube-kanavalta >>

Motiva Oy
asiantuntija Sami Seuna
puh. 040 846 0281, sami.seuna@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.