Tiedotteet 2014


13.3.2014 8.15

Paikallinen energianeuvonta aktivoi kansalaisia ja luo liiketoimintaa

Motivan koordinoima kuluttajien energianeuvonta kannustaa suomalaisia käyttämään energiaa järkevästi ja vähentämään kulutuksen ympäristövaikutuksia. Omatoimisille kuluttajille tietoa on tarjolla eneuvonta.fi-portaalissa. Energianeuvojat 15 alueella edistävät energiatehokasta asumista ja rakentamista alueellaan.

– Kipinä energiankäytön tehostamiseen syttyy tavallisimmin tavoitteesta pienentää asumiskuluja, mutta yhä useammille kestävät kulutusvalinnat ovat jo itsessään tärkeä arvo. Erityisesti kodinrakentajat ja remontoijat tekevät päätöksiä, joilla on kauaskantoiset vaikutukset asumis- ja energiakustannuksiin, asumisen ympäristövaikutuksiin sekä asumismukavuuteen, Motivan yksikönpäällikkö Päivi Laitila sanoo.

Laitila kannustaa rakentajia tutustumaan eri vaihtoehtoihin ja lämmitysmuotoihin. Uusiutuvan energian ratkaisut tuntuvat kiinnostavan suomalaisia yhä enemmän. Myös rakentamisen energiatehokkuusmääräykset ohjaavat rakentajien ratkaisuja, jolloin keskenään sopivien, energiatehokkuustavoitteet täyttävien vaihtoehtojen vertailu on kuluttajalle haastellista.

– Kokonaisuus kannattaa antaa hyvän suunnittelijan käsiin, mutta silti asiakkaan on hyvä hankkia hyvät perustiedot vaihtoehdoista ja valita omaan elämäntapaan sopiva ratkaisu, Laitila muistuttaa.

Energiansäästö alkaa verkosta

Arjen energiansäästöä tavoittelevalle ensimmäinen askel on selvittää oma energiankulutus ja hankkia sitten tietoa tehostamiskeinoista. Kodin sähkönkulutuksen seuranta on nykypäivänä helppoa etäluennan ja energiayhtiöiden lähes reaaliaikaista kulutustietoa tarjoavien verkkopalvelujen ansiosta.

Motivan ylläpitämä eneuvonta.fi-palvelu jäljittää luotettavat tietolähteet, ja sitä kautta kuluttaja saa yhteyden oman alueensa energianeuvojaan tai voi jättää kysymyksen energia-asiantuntijalle. Energianeuvonta on myös julkaissut vinkkivideosarjan "Käytä energiaa järkevästi ja säästä". Asiantuntijan opastuksella on helppo startata energiansäästö kotona.

Videot ovat  Motivan Youtube-kanavalla: Youtube – Motiva Oy

Alueellisuudesta hyviä kokemuksia

Kuluttajien energianeuvonta ja energiatehokkuudesta tiedottaminen kasvattavat jatkuvasti merkitystään. Energianeuvojat tavoittivat vuonna 2013 lähes 40 000 suomalaista yhteensä 450 tapahtumassa eri puolilla Suomea.

Neuvonnan kärkiaiheita ovat lämmitystapavalinnat, energiaremontit ja kodin sähkönkulutuksen vähentäminen. Lämpöpumppujen lisäksi kuluttajia kiinnostavat nyt myös aurinkoenergiajärjestelmät.

– Alueellisten neuvojien osaaminen, sitoutuneisuus ja paikallistuntemus ovat arvostetussa asemassa Motivan koordinoimassa valtakunnallisessa energianeuvonnassa. Maakunnissa on rajallisilla resursseilla saatu aikaan paljon, mutta jatkuvuuden kannalta on olennaista selvittää myös vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, kuten Euroopan aluekehitysrahaston hankerahoitusta, toteaa ryhmäpäällikkö Heikki Väisänen Energiavirastosta.

Maakuntien energianeuvojilla on mahdollisuus aktivoida alueellaan energiatehokkuuspalvelujen kysyntää. – Vaikuttava neuvonta muuttaa ihmisten käyttötottumuksia ja hankintapäätöksiä. Kun asioita ryhdytään tekemään eri lailla, syntyy samalla tarve tehdä korjauksia ja hankkia energiatehokkuutta edistäviä palveluja, Väisänen sanoo.

Valtakunnallista energianeuvontaa koordinoi Motiva Energiaviraston toimeksiannosta.

Lisätietoja:

Motiva Oy, yksikönpäällikkö Päivi Laitila,
puh. 040 525 5471, paivi.laitila@motiva.fi

Energiavirasto, ryhmäpäällikkö Heikki Väisänen,
puh. 029 505 0120, heikki.vaisanen@energiavirasto.fi

www.eneuvonta.fi

www.motiva.fi/toimialueet/kuluttajien_energianeuvonta

Motivan Youtube-kanava: Youtube – Motiva Oy


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.