Tiedotteet 2014


16.12.2014 8.00

Teollisuudelle miljoonasäästöt uunien energiatehokkuudesta

Teollisuus voisi säästää miljoonia tehostamalla tuotannossa käytettävien uunien energiankäyttöä. Uunit ovat yksi eniten energiaa kuluttavista laiteryhmistä teollisuudessa ja niiden energiatehokkuudessa on vielä paljon parantamisen varaa. Yksittäiselle tehtaalle tehostamistoimet voivat tuoda useiden kymmenien tuhansien eurojen säästöt vuodessa.

Teollisuusuunien tehtävä on kuumentaa, sulattaa, kypsyttää, kuivata tai kovettaa raaka-aineita ja tuotteita. Osaa uuneista käytetään yli 1 500 celsiusasteen lämpötilassa, mikä vaatii hyvin paljon energiaa. Keskikokoisen 1 000 celsiusasteessa käytettävän uunin energiakulut voivat nousta reilusti yli 100 000 euroon vuodessa.

”Yritys voi säästää uunien energiankäytön tehostamistoimilla useita kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Monilla tuotantolaitoksilla on käytössä useita uuneja, jolloin kustannussäästö voi nousta yli sataan tuhanteen euroon vuodessa. Kun uuni toimii energiatehokkaasti, tuotantotehokkuus kasvaa, laatu paranee ja energiankulutus ja materiaalihukka vähenevät”, sanoo Motivan johtava asiantuntija Lauri Suomalainen.

”Teollisuus tehostaa energiankäyttöään aktiivisesti, mutta uunien energiankulutukseen kiinnitetään tällä hetkellä liian vähän huomiota. Liian usein yritykset eivät tuotantohäiriöiden pelossa tohdi muuttaa uunien säätöjä ja käyttötapoja, vaan alistuvat turhaan uunien suurelle energiantarpeelle”, Suomalainen toteaa.

Mittauksista apua

Monesti yrityksillä ei ole käytössään riittävän tarkkaa tietoa uunien toiminnasta, mikä vaikeuttaa energiansäästöjen syntymistä. Mittauksilla selviää, miten tehokkaasti uuni toimii ja millaisia toimia energiankäytön tehostaminen vaatii.

”Tehokkuutta parantavia säätöjä tai korjauksia kannattaa tehdä vain mittaustiedon perusteella. Usein uuneja ohjataan pelkän lämpötilamittauksen perusteella, mikä ei ole riittävää. Polttoainekäyttöisen uunin kohdalla esimerkiksi jäännöshapen ja häkäpäästöjen määrä sekä uunipaine kertovat totuuden energiantehokkuuden tilasta. Poikkeuksellisen suuri jäännöshappi on usein merkki ilmavuodoista, jotka lisäävät tarpeettomasti polttoaineenkulutusta”, sanoo Application Engineer Pekka Montola AGAlta.

”Mittausjärjestelmä tuottaa tärkeää tietoa, joka auttaa uunin kokonaistaloudellisuuden parantamisessa. Se on suunnitelmallisen tehostamisen perustyökalu, joka on tänä päivänä ehdoton edellytys etenkin jatkuvakäyttöisille uuneille”, toteaa projektipäällikkö Teemu Turunen Motiva Services Oy:stä.

Opastusta uunien tehokkaampaan käyttöön

Tietoa teollisuusuunien energiatehokkaasta käytöstä ja kunnossapidosta on kerätty Motivan vuonna 2013 käynnistämässä yhteistyöhankkeessa. Hankkeen tuloksena teollisuusyritykset saavat oppaan, joka neuvoo teollisuusuunin energiatehokkaassa käytössä. Opas ohjaa muun muassa uunin polttoprosessin, apujärjestelmien, lämmöntalteenoton ja mittaamisen kuntoon laitossa. Hanke päättyy 20.1.2015 Tiedekeskus Heurekassa järjestettävään Teollisuusuunien energiatehokkuus -seminaariin.

Hankkeessa ovat mukana Oy Aga Ab, HKScan Oyj, Fiskars Oyj Abp, J.M. Huber Finland Oy, Kuusakoski Oy, Metso Minerals Oy, Sulzer Pumps Finland Oy ja Sarlin Furnaces Oy Ab. Lisäksi hankkeeseen osallistuvat Rodbay Oy ja Motiva Services Oy. Hanketta rahoittavat työ- ja elinkeinoministeriö sekä mukana olevat yritykset.

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Lauri Suomalainen, Motiva Oy
puh. 09 6122 5041 tai 050 594 1641, lauri.suomalainen@motiva.fi

Application Engineer Pekka Montola, Oy AGA Ab
puh. 0400 365 167, pekka.montola@fi.aga.comPalaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.