Tiedotteet 2014


1.4.2014 16.00

Vantaan kaupunki ja HSL palkittiin edistyksellisistä hankinnoista

Vantaan kaupunki ja Helsingin seudun liikenne (HSL) palkittiin ympäristönäkökohtien huomioinnista hankinnoissaan Kestävä julkinen hankkija 2014 -kilpailussa.

Vantaan kaupunki kilpailutti vuonna 2012 useita kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen tähtääviå palveluja niin sanottuna ESCO-hankintana. Sopimusajan tavoitteena on saavuttaa jopa 30 000 MWh:n säästöt lämmön ja sähkön kulutuksessa. Tämä tarkoittaa yli 200 000 euron vuosittaisia säästöjä Vantaan kaupungin energiakustannuksissa. Kuluja 1,5 miljoonan euron investoinnista ei Vantaan kaupungille koidu, vaan ESCO-mallissa kustannukset katetaan hankkeen tuottamilla säästöillä sovitussa ajassa.

Palkintoraadin puheenjohtajana toimineen ja Motivan hankintapalvelua vetävän Isa-Maria Bergmanin mukaan ESCO-mallia on toistaiseksi käytetty julkisella sektorilla säästöjen toteuttamiseen melko vähän. – Hankinta osoittaa Vantaan kaupungilta ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta, Bergman kertoo palkitsemisperusteista.

Helsingin seudun liikenne palkittiin puolestaan ympäristöasioiden suunnitelmallisesta huomioimisesta hankinnoissa. Joukkoliikennehankinnoissa on onnistuttu yhdistämään innovatiivisuus ja ympäristöasiat ja tätä kautta saatu liikenteeseen vähäpäästöistä bussikalustoa. Koska 60 % Suomen julkisesta liikenteestä ajetaan HSL:n alueella, liikennöitsijöiden tekemillä kalustovalinnoilla on merkittävä vaikutus julkisen liikenteen aiheuttamiin päästöihin Suomessa.

Julkishallinnon ja elinkeinoelämän edustajista koostuva palkintoraati myönsi lisäksi kunniamaininnat Ulkoasiainhallinnolle, Espoon ja Lahden kaupungeille, Tampereen RATU allianssille sekä Itä-Uudenmaan jätehuollolle niiden tekemistä kestävistä hankinnoista.

Julkiset hankinnat muutoksen vauhdittajina

Kestävä julkinen hankkija 2014 -kilpailussa etsittiin hyviä esimerkkejä strategisesta hankintatoiminnasta sekä yksittäisistä hankinnoista, joilla on edistetty kestävää kehitystä. Hyvillä esimerkeillä innostetaan myös muita toimijoita kehittämään omaa hankintatoimintaansa.

Hankinnoilla vaikutetaan keskeisesti julkisen sektorin tarjoamien palveluiden ympäristömyötäisyyteen. Hankintapäätökset vaikuttavat esimerkiksi siihen, kuinka energiatehokkaita kunnan tai kaupungin omistavat kiinteistöt ovat tai millä polttoaineilla joukkoliikenne kulkee.

Julkisia hankintoja tehdään Suomessa vuosittain yli 35 miljardilla eurolla. Suuresta volyymista johtuen julkisilla hankinnoilla voidaan parhaimmillaan myös edistää innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja tarjoavien yritysten markkinoille pääsyä.

Lisätietoa:

Isa-Maria Bergman, Motiva Oy
puh. 0424 281 246
isa-maria.bergman@motiva.fiMotivan hankintapalvelu edistää ympäristönäkökohtien huomioimista ja innovatiivisuutta julkisissa hankinnoissa.

www.motivanhankintapalvelu.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.