Tiedotteet 2015


16.4.2015 13.00

ARA ja Motiva: Energiatodistusrekisteri kokoaa energiatodistukset yhteen 1.5.2015 alkaen

Rakennusten energiatodistustietojärjestelmä otetaan käyttöön 1.5.2015 alkaen. Energiatodistustietojärjestelmän ydin on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämä energiatodistusrekisteri (www.energiatodistusrekisteri.fi), joka kokoaa laaditut energiatodistukset yhteen. Rekisterin kautta pystyy jatkossa etsimään tietoja esimerkiksi asuinkerrostalojen energiatodistuksista. Rekisterin myötä saadaan myös tarkkaa tietoa siitä, millaista rakennuskantaa Suomessa on.

Energiatodistusrekisteri sähköistää energiatodistusten laadinnan. Energiatodistus laaditaan rekisterissä ja laatija allekirjoittaa todistuksen sähköisesti ja toimittaa sen joko tulosteena tai tiedostona todistuksen tilanneelle taholle. Allekirjoituksen yhteydessä todistukselle syntyy myös todistustunnus.

Toukokuusta alkaen uudet energiatodistukset tulee siis laatia energiatodistusrekisterin kautta ja allekirjoittaa sähköisesti energiatodistusrekisterissä. Muunlaista, esimerkiksi käytössä olleen Excel-lomakkeen pohjalta tai laskentaohjelmistosta suoraan tulostettua tai käsin allekirjoitettua, energiatodistusta ei enää hyväksytä viralliseksi energiatodistukseksi.

Energiatodistusten laatijoiden rekisteröidyttävä viimeistään 1.5.2015

Energiatodistusten laatijoiden tulee viimeistään 1.5.2015 rekisteröityä energiatodistusrekisteriin, jotta he voivat jatkossa laatia energiatodistuksia. ARAn ylitarkastaja Ritvaliisa Rinnemaa kehottaa laatijoita hakemaan rekisteröitymistä nyt, jotta laatijoilla on aikaa hankkia käyttäjätunnus sekä todistusten allekirjoituksessa tarvittava sähköinen henkilökortti ja kortinlukija.


”Vaikka aktiivisimmat energiatodistusten laatijat ovat jo rekisterin pilottikäyttäjiä, on käyttöönottovaiheessa odotettavissa ruuhkaa. Tällöin tunnusten saaminen voi kestää useamman viikon. Poliisilla HST-kortin toimitusaika on myös pari viikkoa. Oma aikansa voi mennä myös siihen, että omaan tietokoneeseen löytyy tarvittavat asetukset ja apuvälineet. Mikäli käyttöönotossa on ongelmia, kannattaa laittaa sähköpostia osoitteeseen energiatodistus@ara.fi”, muistuttaa Rinnemaa.

Energiatodistukset löytyvät rekisteristä

Energiatodistusrekisterin kautta pystyy jatkossa nopeasti tarkistamaan onko rakennukselle laadittu todistus vai ei. Ennen energiatodistustietojärjestelmän käyttöönottoa laadittuja energiatodistuksia ei rekisteriin kuitenkaan viedä.

Henkilösuojan vuoksi julkisesta tietopalvelusta ei saa 1-2 huoneiston rakennusten (omakotitalojen ja paritalojen) energiatodistustietoja. Suurempien asuinrakennusten (rivi- ja kerrostalojen) sekä muiden rakennusten energiatodistuksista rekisterin kautta saa nähtäväksi koosteen eli todistuksen kaksi ensimmäistä sivua. Tietoja voi hakea esimerkiksi todistustunnuksen tai rakennuksen osoitteen avulla.

Laki rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä (147/2015) hyväksyttiin 22.2.2015 ja se tulee voimaan 1.5.2015.

Lisätietoja:

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
ylitarkastaja Ritvaliisa Rinnemaa, puh. 0295 250 860

Motiva Oy
yksikönpäällikkö Päivi Laitila, puh. 040 5255 471

Lisätietoa verkossa:

ARAn energiatodistusrekisteri: energiatodistusrekisteri.fi

Energiatodistusten neuvontapalvelu: www.motiva.fi/energiatodistus


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.