Tiedotteet 2015


14.12.2015 8.00

Fiksu energiatonttu säästää ja säätää joulunakin

Energiaviisas joulunviettäjä antaa lahjaksi vain tarpeellista ja muistaa myös aineettomat lahjat. Joulupöydän saa koreaksi ostamalla riittävästi ruokaa, muttei liikaa. Joululomalle lähtiessä kannattaa varmistaa, että asumaton koti on asetettu poissaolotilaan ja energiankäyttö säädetty minimiin.

Säästä energiaa matkasi aikana

”Huonelämpötilat kannattaa alentaa kaikista asuintiloista vähintään muutamalla asteella matkan ajaksi. Lämpimissä kylpyhuonetiloissa lämpötilaa voi reilusti pudottaa useammankin asteen matkan ajaksi”, neuvoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Myös koneellisen ilmanvaihdon asetus on syytä tarkistaa ja varmistaa, että se jää matkan ajaksi poissaolotilaan. Lämpötila- ja ilmanvaihtosäädöt kannattaa tehdä jo muutaman päivän poissaoloa varten parin viikon lomasta puhumattakaan.

Lämmityksen ja ilmanvaihdon asetusten lisäksi tarkistetaan, ettei kodin sähkölaitteita jää päälle tai valmiustiloihin matkan ajaksi. Samalla varmistetaan kodin turvallisuus mahdollisten laiterikkojen varalta.

”Muutamia valoja kannattaa jättää ajastettuna päälle, jotta koti näyttää asutulta”, Suur-Uski vinkkaa. Pienillä asioilla on merkitystä. Kun säästät energiaa, säästät samalla ilmastoa ja vähennät energiakuluja.

Vältä joulun kulutusähky

Lahjat ja ruoka kuuluvat kiinteästi joulun viettoon. Vaikka aineettomien lahjojen antaminen on tullut yleisemmäksi ja niiden hankkiminen vaikkapa erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta helpoksi, saatamme silti sortua lahjoittamaan vastaanottajalle tarpeettomia tavaroita.

”Anna mieluiten lahja, jolla todella on käyttöä. Lahjakortit kulttuuritapahtumiin tai vaikka hierojalle ovat palvelulahjoja, joiden antaminen tuo työtä kotimaahan ja kuormittaa ympäristöä vain vähän, jos ollenkaan”, sanoo asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.

Jouluna on tapana syödä hyvin ja paljon. Hankimme usein ruokaa jääkapit täyteen, miettimättä tarkemmin todellista tarvetta ja kulutusta.

”Ruokaa ei kannata hamstrata, vaan ostaa vain sen, minkä syö. Näin vältetään ruokahävikkiä. Joulun välipäivinä voi etsiä tähderuokareseptejä, joilla kinkku muuttuu muuksikin kuin perinteiseksi hernesopaksi. Jätteeksi päätyvä ruoka on niin rahan kun ympäristön turhaa kuluttamista”, Ovaskainen muistuttaa.

Vinkkejä välipäivien ruoanlaittoon: www.saasyödä.fi/reseptihaku

Vinkkejä huonelämpötilojen säätämiseen:

Lisätietoa:

asiantuntija Päivi Suur-Uski, puh. 044 300 1369, paivi.suur-uski@motiva.fi

asiantuntija Elina Ovaskainen, puh. 040 774 9390, elina.ovaskainen@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.