Tiedotteet 2015


15.9.2015 8.00

Ilmaista ja edullista joukkoliikennettä Liikkujan viikolla

Useat kaupungit tarjoavat Liikkujan viikolla 16.-22.9. joukkoliikennekyytiä ilmaiseksi tai alennettuun hintaan. Alennusten lisäksi luvassa on paljon muutakin mielenkiintoista ohjelmaa ympäri Suomen, kuten katutapahtumia ja pyöräilyaamiaisia.

Valitse. Vaihda. Yhdistä.

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.-22.9. Viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät monenlaisia tapahtumia ja edistävät pysyvillä toimilla fiksua liikkumista. Liikkujan viikolla ihmisiä kannustetaan kiinnittämään huomiota omiin, arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden aiheuttamiin vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Tämä vuoden teema on erilaiset kulkumuodot. Yhteiseurooppalainen viikko haastaa pohtimaan omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua ja mahdollisuuksia yhdistellä eri kulkumuotoja.

– Jokainen meistä tekee noin 1 000 matkaa vuodessa. Liikkujan viikon teeman mukaisesti kannustan kaikkia pohtimaan olisiko jokin näistä matkoista sellainen, josta voisi saada aikaa johonkin itselle tärkeään. Yksin autossa istuttu matka voikin muuttua leppoisaksi aamulenkiksi tai ajaksi lukea päivän lehdet, sanoo asiantuntija Sara Lukkarinen Motivasta.

Viikolla vietetään myös perinteeksi muodostunutta Auton vapaapäivää 22. syyskuuta. Tänä vuonna päivä näkyy ja kuuluu sosiaalisessa mediassa. Kansalaisia kannustetaan ottamaan ilo irti autottomuudesta. Auton vapaapäivän tunniste on #autonvapaapäivä.

Ennätysmäärä kuntia edistämässä kestävää liikkumista

Euroopan liikkujan viikon viettäjiksi on ilmoittautunut ennätykselliset 32 kuntaa ja kaupunkia. Joukkoliikennealennuksia tarjoavat seuraavat kaupungit ja palveluntarjoajat: Helsingin seudun liikenne HSL, VR, Oulu, Vaasa, Kajaani, Kouvola, Lappeenranta, Joensuu, Kontiolahti ja Liperi. Tarkemmat tiedot alennuksista löytyvät tämän tiedotteen lopusta.

Liikkujan viikon tapahtumatarjonta on monipuolinen. Luvassa on muun muassa Sähköistä liikettä Helsingin Iso Roobertinkadulla. Mäntsälässä puolestaan kannustetaan koululaisia taittamaan koulumatkat jalan tai pyörällä. Turussa voi nauttia bussimatkalla musiikista.

Koko kuntakohtainen tapahtumatarjonta on listattu Liikkujan viikon tapahtumat-sivustolle:
Liikkujan viikon tapahtumat

Mukana olevat kaupungit ja yhteyshenkilöt ovat listattu kampanjan eurooppalaiselle sivustolle:
European Mobility Week

Lisätietoja teemaviikosta:
www.liikkujanviikko.fi
www.facebook.com/liikkujanviikko
www.twitter.com/kuljeviisaasti
www.instagram.com/kuljeviisaasti

Verkkosivujen materiaalipankissa on median käyttöön sopivia logoja ja muuta materiaalia:
Liikkujan viikon materiaalipankki

Lisätietoja teemaviikosta:
Motiva Oy
viestintäkoordinaattori Sini Uotila, puh. 050 549 8798, sini.uotila@motiva.fi
asiantuntija Sara Lukkarinen, puh. 040 672 1284, sara.lukkarinen@motiva.fiKansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.-22.9. Viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja edistävät pysyvillä toimilla fiksua liikkumista. Liikkujan viikolla kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin, arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksista ympäristöön ja yhteiskuntaan. Vuonna 2014 kampanjaan osallistui 27 kuntaa ja kaupunki ympäri Suomea.

Suomessa Liikkujan viikkoa koordinoi Motiva Oy Liikenneviraston toimeksiannosta. Motiva Oy on valtion kokonaan omistama asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motiva Oy toteuttaa yhteiskunnallisesti vaikuttavia hankkeita pääsääntöisesti yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Pääasiakkaita ovat julkishallinto, ministeriöt ja virastot.


Alennuksia ja ilmaisia lippuja ympäri Suomen

Seuraavat kunnat, kaupungit ja palveluntarjoajat ovat ilmoittaneet tarjoavansa ilmaisia tai alennettuja joukkoliikennematkoja:

Pääkaupunkiseutu

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) on järjestänyt alueelleen perinteisen kertalippualen Auton vapaapäivänä 22.9.: Kerta- ja arvoliput 1 vyöhyke 1 eurolla (norm. 3 euroa), 2 vyöhykettä 2 eurolla (norm. 5 euroa) ja 3 vyöhykettä 3 eurolla (norm. 7,5 euroa). Lapset ja alennusryhmäläiset maksavat edellä mainituista hinnoista vain puolet.

Lisätietoja: HSL, Tarja Jääskeläinen, puh. 050 385 5043, tarja.jaaskelainen@hsl.fi


VR

Lähiliikenteen vyöhykelipun voi ostaa tarjoushinnalla VR Mobiilista Liikkujan viikolla 16.-22.9. syyskuuta. Lippu on voimassa 12 tuntia ostohetkestä. VR:n vyöhykelippu kelpaa HSL-alueen ulkopuolelle yltävillä matkoilla. Lipulla voi kulkea esimerkiksi Helsingistä Siuntioon, Järvenpäähän tai Lahteen.

Lisätietoja: www.vr.fi


Hyvinkää

Hyvinkäällä on ilmainen paikallisliikenne Auton vapaapäivänä 22.9.

Lisätietoja: Hyvinkään kaupunki, Marjukka Aronen, puh. 040 566 8725, marjukka.aronen@hyvinkaa.fi


Oulu

Oulussa kannustetaan ottamaan kaveri mukaan bussimatkalle 19.-21.9. Maksaessa Oulun joukkoliikenteessä oman matkan Waltti-kortilla pääsee kaveri maksutta saman matkan.

Lisätietoja: Oulun kaupunki, Edwin 't Lam, puh. 044 703 2210, Edwin.tLam@ouka.fi


Vaasa

Vaasassa pääsee 21.-22.9 ajelemaan ilmaiseksi kampuslinjalla nro 14.

Lisätietoja: Vaasan kaupunki, Tomi Kaunismäki, puh. 040 539 0949, tomi.kaunismaki@vaasa.fi


Kajaani

Kajaanissa joukkoliikenteen linjat 1, 3, 4, 6 ja 7 ovat matkustajille ilmaisia Auton vapaapäivänä 22.9.

Lisätietoja: Kajaanin kaupunki, Tiina Rusanen, puh. 044 421 4028, tiina.rusanen@kajaani.fi


Kouvola

Kouvolassa pääsee Auton vapaapäivänä 22. 9. edullisesti bussin kyytiin. Kouvolan paikallisliikenteessä aikuisten liput maksavat 2 € ja lasten liput 1 €.

Lisätietoja: Kouvolan kaupunki, Tero Rämä, puh. 020 615 6635, tero.rama@kouvola.fi


Lappeenranta

Lappeenrannan kaupunki toteuttaa Mennään Bussilla -tapahtuman lauantaina 19.9. Tuolloin kaksi matkustaa keskustaajaman linjoilla yhden hinnalla. Bussilippujen hinnat ovat aikuisilta 2 € ja lapsilta 1 €. Alle seitsemän vuotiaat lapset pääsevät aikuisen mukana ilmaiseksi.

Lisätietoja tapahtumasta: http://www.datamylly.fi/lprlehti/elokuu2015/#/article/2/page/1-1
Lisätietoja: Lappeenrannan kaupunki, Pia Haakana, puh. 040 549 4740, pia.haakana@lappeenranta.fi


Joensu, Kontiolahti ja Liperi

Kaikki Joensuun, Kontiolahden ja Liperin JOJO-bussit ovat ilmaisia koko päivän Auton vapaapäivänä, tiistaina 22.9.

Lisätietoja tapahtumasta: www.joensuu.fi/jojo
Lisätietoja: Joensuun kaupunki, Maria Kunnari, puh. 050 310 9435, maria.kunnari@jns.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.