Tiedotteet 2015


2.10.2015 8.00

Puutteellinen eristys nakertaa teollisuuden energiatehokkuutta

Tuotantolaitteiden ja -linjojen ikääntyneet, vaurioituneet tai puuttuvat lämpöeristeet lisäävät turhia energiakuluja teollisuudessa. Pitämällä huolta eristeiden kunnosta ja eristämällä uudet tuotantolinjat asianmukaisesti yksittäinen yritys voi säästää vuosittain jopa satoja tuhansia euroja.

Euroopan teknisen eristämisen yhdistys Eiif:n sekä eritysurakoitsijoiden liitto Fesi:n teettämän selvityksen mukaan teollisuuden asianmukainen tekninen eristys tehostaisi EU-maiden teollisuuden vuosittaista energiankulutusta jopa 170 terawattituntia. Määrä vastaa noin 18 miljoonan eurooppalaisen kotitalouden vuosittaista energiankulutusta.

Motivan mukaan myös Suomen teollisuuden eristyksissä on parantamisen varaa. Tuotantolinjojen ja -laitteiden tarkoituksenmukainen eristys lisää energiatehokkuutta, työturvallisuutta ja tuotantoprosessin toimintavarmuutta. Parempi tekninen eristys voi vähentää energiakuluja useista kymmenistä tuhansista euroista yli sataan tuhanteen euroon vuosittain.

– Eristyksen avulla lämpö pysyy siellä missä sitä tarvitaan, eikä siirry hallitsemattomana hukkalämpönä tuotantotilaan. Huonosti eristetyt tai täysin eristämättömät kuumat pinnat ovat aina myös työturvallisuusriski, sanoo Motivan ryhmäpäällikkö Erja Saarivirta.

Suomalaisten teollisuusyritysten tuotannon eristyksistä valtaosa on useita kymmeniä vuosia vanhoja. Ajan saatossa eristeiden toimivuus voi heiketä esimerkiksi painumisen, kostumisen tai mekaanisen kulumisen johdosta.

– Harvassa ovat ne tehtaat, joissa eristykset ovat kaikilta osin kunnossa. Jokaisesta tehtaasta löytyy putkia ja venttiileitä, joita ei ole eristetty lainkaan. Tyypillistä on, että eristeitä on poistettu huoltotoimien yhteydessä tai ne ovat rikkoontuneet vuosien varrella, Saarivirta sanoo.

Hyvästä eristyksestä ei kannata tinkiä uusia tuotantolinjoja ja -laitoksia rakennettaessa. Eristys on helpointa ja usein myös halvinta toteuttaa rakennusvaiheessa. Myös eristeiden tekniset ominaisuudet ovat kehittyneet ja materiaalivaihtoehdot ovat monipuolistuneet, mikä mahdollistaa haasteellistenkin kohteiden eristämisen.

Motiva on käynnistänyt teollisuusyritysten kanssa yhteistyöhankkeen, jossa etsitään keinoja parantaa teollisuuden energiatehokkuutta teknisen eristyksen avulla.

Motivan koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Arla Oy, Oy SCA Hygiene Products Ab, Kymppi-Eristys Oy, Paroc Oy, Taminco Oy, Saimaan Eristys Oy, Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy, Stora Enso Oyj ja Rodbay Oy. Lisäksi hankkeeseen osallistuu Pöyry Finland Oy.

Työtä rahoittavat mukana olevat yritykset ja Energiavirasto. Kesäkuussa 2015 käynnistynyt hanke päättyy vuoden 2016 huhtikuussa.

Lisätietoja:

Motiva Oy
johtava asiantuntija Erja Saarivirta
puh. 040 669 4119, erja.saarivirta@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.