Tiedotteet 2015


6.5.2015 11.00

Tampere-talo voitti Kestävä julkinen hankkija 2015 -palkinnon

Hankintatoiminnan pitkäjänteisyys ja vaikuttavuus nostivat Tampere-talon voittoon Kestävä julkinen hankkija -kilpailussa. Kunniamaininnan saivat Vaasan kaupunki ja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus. Kolmatta kertaa jaettu palkinto kannustaa julkisia organisaatioita tekemään kestäviä hankintoja. Palkinnon myöntää Motiva Oy.

Tampereen kaupungin omistamassa Tampere-talo Osakeyhtiössä kestävien hankintojen periaatteet ovat läsnä päivittäisessä päätöksenteossa ja ne vaikuttavat talon työtapojen suunnitteluun ja myös investointeihin.

Julkishallinnon ja elinkeinoelämän vaikuttajista koostuva palkintoraati piti ansiokkaana Tampere-talon hankintatoiminnan pitkäjänteisyyttä, vaikuttavuutta ja koko toimitusketjun huomioimista.

– Tampere-talo on hieno esimerkki siitä, miten julkinen toimija voi hankinnoilla vaikuttaa ja sitouttaa myös sopimuskumppanit ympäristöasioiden huomioimiseen, kiittelee tuomaristoon kuulunut Helsingin kaupungin hankintajohtaja Jorma Lamminmäki.

Vierailijoille Tampere-talon kestävät hankinnat näkyvät parhaiten talon ravintolatoiminnassa, jossa elintarvikkeille laskettava hiilijalanjälki ohjaa ruokalistan suunnittelua. Siellä suositaan Reilun kaupan tuotteita sekä lähi- ja luomuruokaa.

Kunniamaininnat rohkeista cleantech-hankinnoista

Kilpailussa jaettiin lisäksi kunniamaininnat Vaasalle ja Espoolle hankinnoista, jotka edistävät kotimaisen puhtaan teknologian, cleantechin, käyttöönottoa.

Vaasan kaupungin 12 biokaasubussin hankinta joukkoliikenteeseen edisti biokaasun jakeluverkon rakentamista alueella. – Vaasa toimii hankinnallaan seudullisena esimerkin näyttäjänä, joka luo aktiivisesti markkinoita uudelle puhtaalle teknologialle, kommentoi neuvotteleva virkamies Juho Korteniemi työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen esikaupallinen LED-valaistusjärjestelmähankinta puolestaan yhdistää eri alojen yrityksiä ja tukee valaistusalan startup-yritysten tuotekehitystä. Tavoitteena on kehittää markkinoille uusi, innovatiivinen valaistusjärjestelmä, joka parantaa asukkaiden viihtyvyyttä ja julkisen valaistuksen ympäristöystävällisyyttä. Kilpailun tuomariston mukaan älyvalaistushankinta on innostava esimerkki siitä, miten julkinen toimija voi ottaa merkittävän roolin markkinan kehittymisessä ja jopa tuotekehityksessä.

Julkiset hankinnat muutoksen vauhdittajina

Motivan Kestävä julkinen hankkija 2015 -kilpailussa etsittiin esimerkkejä hankintatoiminnasta, jolla on edistetty kestävää kehitystä. Hyvillä esimerkeillä innostetaan myös muita toimijoita kehittämään omaa hankintatoimintaansa.

Hankinnat vaikuttavat julkisen sektorin tarjoamien palveluiden ympäristömyötäisyyteen sekä esimerkiksi liikenteen ja kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Uudet energiatehokkaat ratkaisut voivat myös tuoda säästöjä. Julkisia hankintoja tehdään Suomessa vuosittain yli 35 miljardilla eurolla. Fiksusti tehdyillä hankinnoilla voidaan parhaimmillaan myös tukea kotimaisten cleantech-yritysten pääsyä markkinoille.

Lisätietoa:
Motiva Oy
Isa-Maria Bergman
puh. 09 6122 5010, isa-maria.bergman@motiva.fi

Motivan hankintapalvelu edistää ympäristönäkökohtien huomioimista ja innovatiivisuutta julkisissa hankinnoissa.

Lisätietoa: www.motivanhankintapalvelu.fiNäistä hankinnoista toimijat palkittiin:

Tampere-talo
  • ympäristötavoitteet ohjaavat lähes kaikkia hankintoja
  • hankintojen ympäristövaikutuksia seurataan
  • kestävät elintarvikehankinnat ja elintarvikkeiden hiilijalanjäljen laskenta
  • luomun, lähiruoan ja Reilun kaupan tuotteiden suosiminen
  • kemikaalikuormituksen vähentäminen keittiötilojen siivouksessa
  • ulkokaton pinnoitus titaanioksidipinnoitteisella materiaalilla, joka puhdistaa ilmasta CO2-päästöjä käyttöikänsä aikana henkilöauton 400 000 ajokilometrin päästöjen verran
Lisätietoa Tampere-talon hankintatoiminnasta: www.motivanhankintapalvelu.fi/tampere-talo

Vaasan kaupunki
  • investointi 12 biokaasubussin ja yhden hybridibussin hankintaan
  • mahdollisti jäteveden puhdistamolietteestä tuotettavan paikallisen biokaasun hyödyntämisen liikennepolttoaineena
Lisätietoa Vaasan biokaasubussihankinnasta: www.motivanhankintapalvelu.fi/vaasa

Espoon kaupunkisuunnittelukeskus
  • älykkään LED-valaistusjärjestelmän esikaupallinen hankinta Otaniemeen
  • lopullinen tuote ja palvelu kehitetään hankintaprosessin aikana
Lisätietoa Espoon älyvalaistushankinnasta: www.motivanhankintapalvelu.fi/espoo


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.