Tiedotteet 2015


5.1.2015 14.00

Varaudu pakkasiin – vältä turhaa energiankulutusta!

Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Energiaa voi ja kannattaa pakkasillakin käyttää järkevästi ja tehokkaasti. Omia toimintatapojaan kannattaa tarkkailla erityisesti aamuisin ja iltapäivisin, kun energiankäyttö on huipussa.

Motivan koordinoima kuluttajien energianeuvonta on koonnut muutamia perusohjeita, joilla voi varautua talvisiin pakkasiin ja niiden tuomaan lisälämmöntarpeeseen. Tarkoituksenmukaisesti hoidetussa rakennuksessa on miellyttävä ja terveellinen sisäilma, eikä se tuhlaa energiaa.

Tropiikki ei kuulu talviseen kotiin

Pakkasella kunnon kerrospukeutuminen on tarpeen ulkona liikuttaessa, mutta talvella villaa kannattaa pukea ylle myös sisällä. Liiallisesta lämmityksestä kielii, jos sisällä tarkenee kesäisissä vaatteissa.

Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20-21 celsiusastetta, makuuhuoneessa alempikin. Lämpöhukkaa voi vähentää sulkemalla sälekaihtimet ja verhot ainakin yön ajaksi. On kuitenkin tärkeä tarkistaa, etteivät verhot peitä patteria jotta lämmin ilma kiertää patterilta huonetilaan.

Jos säätiedotus lupaa paukkupakkasia ja talossa on varaava takka tai leivinuuni, kannattaa tukilämmittämiseen ryhtyä jo ennakkoon. Se vähentää päälämmitysjärjestelmän kuormitusta ulkolämpötilan laskiessa. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää sähkönkäytön tarvetta.

Jos talossa on lisäksi ilmalämpöpumppu, on varmistettava, ettei sen viilennystoiminto kytkeydy vahingossa päälle tulisijaa lämmitettäessä. Lämpöpumpun puhallustoiminto auttaa levittämään tulisijan tuottamaa lämpöä tasaisemmin taloon.

Jatkuva lisälämmittimen käyttötarve on vinkki siitä, että lämmitysjärjestelmässä tai talossa on jotain vialla. Tarkista, että patterit ovat tasalämpöiset, tarvittaessa poista ilma vesikiertoisista pattereista. Vedon tunne puolestaan voi olla merkki siitä, että ikkunan tai oven tiivisteet vuotavat ja kaipaavat huoltoa. Pakkasella tuuletetaan mahdollisimman nopeasti ristivedolla – ja vain silloin, kun se on välttämätöntä.

Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella

Tiloissa joissa ei oleskella, kuten varastoissa, ylimääräisissä huoneissa ja porraskäytävissä voidaan pitää matalampia lämpötiloja. Käyttämättömissä huonetiloissa, kuten varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta. Lämpötilan laskeminen etenkin kovimpien pakkasten ajaksi mahdollisimman alas on kannattava toimenpide.

Talvilomien tai muiden useiden päivien poissaolojen ajaksi huonelämpötilaa kannattaa alentaa useilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle. Kotiin palattua on jälleen hyvä hyödyntää takkaa tai leivinuunia lämpötilan nostamiseksi nopeasti ja energiatehokkaasti mukavuuslämpötilaan.

Vanhassa talossa kannattaa asentaa erillinen pakkasvahti tai sulatuskaapeli vesimittarin läheisyyteen. Erityisesti kellarin seinän tai kivijalan läpi kulkeva eristämätön vesijohto voi olla jäätymisvaarassa kovilla pakkasilla.

Tarkkana auton esilämmityksen kanssa

Auton esilämmitys on tärkeää, mutta sitäkään ei kannata pitää turhaan päällä. Jos pakkasta on enemmän kuin -10 °C, riittävä lämmitysaika sähköisellä esilämmittimellä on 2-3 tuntia ja polttoainetoimisella lämmittimellä korkeintaan 30 minuuttia. Esilämmitys säästää polttoainetta yleensä sitä enemmän, mitä vanhempi auto on, mutta sisätilanlämmittimen harkitsematon käyttö syö säästöjä. Sisälämmitintä ei kannata koskaan pitää päällä yli kahta tuntia, ja eniten siitä on hyötyä pikkupakkasilla, jolloin kosteus tiivistyy ja jäätyy kovaksi kalvoksi auton laseihin.

Lisää vinkkejä Motivan sivuilla:

Energianeuvonnan videovinkit Youtubessa:

Ohjeita ilmalämpöpumpun ulkoyksikön tarkastukseen pakkaskaudella:
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huolto

Sähkölämmittäjä säästää säätämällä -video

Katso energianeuvojan vinkkivideoita Youtubessa:
Energianeuvojan videovinkeistä saat ideoita kodin energiankulutuksen vähentämiseen. Videosarja täydellisenä Motivan Youtube-kanavalla – www.youtube.com/MotivaOy


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.