Tiedotteet 2016


21.6.2016 16.00

Hyötytekemistä mökille sadepäiväksi

Suomalaisten mökkikausi starttaa todenteolla juhannuksesta. Vaikkapa sadepäivän ohjelmaksi sopii lomakodin sähkölaitteiden tarkastus sekä auttamatta vanhentuneiden ja vioittuneiden laitteiden sortteeraus lajittelupisteisiin. Samalla on mahdollisuus säästää energiaa.

– Mökille kasaantuu helposti kotona käytöstä poistettua elektroniikkaa pienistä sähkölaitteista pakastinarkkuihin. Etenkin vioittunut sähkölaite on turvallisuusriski ja vanha tekniikka tuhlaa energiaa, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Jos kesäasunto on vähällä käytöllä loma-ajan ulkopuolella ja laitteet irrotettu pistorasiasta, ei kulutus ehkä tunnu järin suurelta. Iäkkäät lisälämmittiminä käytettävät sähköpatterit kuluttavat kuitenkin surutta sähköä, ja ovat lisäksi hankalasti säädettävissä.

Mökin piilosyöppöjä ovat myös kylmäsäilytyslaitteet sekä yllättävän monesta mökkivalaisimesta yhä löytyvät hehkulamput. Lomakodin laitekantaa ei ehkä tule päivittäneeksi samalla tavalla kuin kotona, vaan päinvastoin sinne jopa hankintaan edullisia kierrätyslaitteita käyttökustannuksia ja -turvallisuutta miettimättä.

– Kaksikymmentäkin vuotta vanha jääkaappi ei ole harvinaisuus mökillä. Se kuluttaa jopa kaksi kertaa enemmän sähköä kuin uusi A++ -luokan laite. Hehkulamput kannattaa nyt ehdottomasti korvata ledeillä, joiden hinta-laatusuhde on huomattavasti parantunut viime vuosina, Suur-Uski kehottaa.

Uudet loma-asunnot teknisesti pientalon luokkaa

Uusia mökkejä rakennetaan huippuvuosiin nähden vähän, enää reilu pari tuhatta vuodessa, mutta ne ovat sekä kooltaan että varustelultaan aiempaa hulppeampia. Myös vanhoja kesäasuntoja varustellaan mielellään kakkoskodiksi.

– LVI-järjestelmät ja muu varustelutason nostaminen kasvattavat sähkönkulutusta ja loma-asumisen ympäristökuormitusta, mikäli osaa kulutuksesta ei korvaa uusiutuvalla energialla. Puulämmitys, aurinkosähkö- ja -lämpöjärjestelmät sopivat hyvin kesäajan tarpeisiin, joten rakentajan ja remontoijan kannattaa selvittää vaihtoehdot huolella, Suur-Uski kannustaa.

Uuden kesäkodin rakentaja varmistaa taloautomaation avulla sen, että kesäasunto on käytössä mukava ja energiatehokas. Samalla järjestelmä huolehtii siitä, että energiaa ei kulu hukkaan silloin kun kesäkoti on tyhjillään.

– Myös ukkoset kuuluvat kesään, ja mitä enemmän kotona ja kesämökillä on uutta tekniikkaa ja elektroniikkalaitteita, sitä tärkeämpi on varautua ukonilmaan. Laitteet on järkevää irrottaa sähköverkosta, jotta ne eivät rikkoudu, Suur-Uski suosittelee.

Lisää vinkkejä energiatehokkaaseen lomaan:
Energiatehokkuutta loma-asumiseen

Lisätietoja:

asiantuntija Päivi Suur-Uski
puh. 044 300 1369, paivi.suur-uski@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.