Tiedotteet 2016


1.2.2016 10.00

Kuluttajatutkimuskeskus ja Motiva: Smart Energy Transition tarkastelee – Sata uuden energian kokeilua

Energian käyttäjälle on jo tarjolla rooli aktiivisena toimijana, joka myös tuottaa itse energiaa ja hyödyntää erilaisia sovelluksia tuotannon ja kulutuksen säätämiseen. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus ja Motiva keräävät nyt tietoa edelläkävijäyritysten ja -kuntien uuden energian kokeiluhankkeista. Tuloksia hyödynnetään muun muassa julkisen sektorin kokeilutoiminnan kehittämisessä.

Kuluttajatutkimuskeskus ja Motiva keräävät kevään aikana tietoja ajankohtaisista uuden energian kokeiluista. Aineistoon kerätään sata tiivistä kokeilukuvausta, joista kaksikymmentä analysoidaan tarkemmin. Aineisto julkaistaan kesällä 2016 Smart Energy Transition -hankkeen verkkosivuilla, ja sitä hyödynnetään osaamiskartoituksessa, käyttöliittymäsuunnittelussa sekä julkisen sektorin kokeilutoiminnan kehittämisessä.

Hankkeessa tuotetaan myöhemmin myös verkkoalusta kokeilujen yhteistyöhön ja yhteiseen oppimiseen. – Olemme kiinnostuneita kokeiluista, joissa rakennuksissa, asuinalueilla tai liikenteessä sovelletaan tietotekniikkaa, uusiutuvaa energiaa, energian varastointia ja kysyntäjoustoa. Jos olet järjestämässä tähän sopivaa kokeilua, olemme kiinnostuneita kuulemaan kokemuksistasi ja pääset vertaamaan omaa hankettasi muiden hankkeisiin, jakamaan oppejasi sekä oppimaan itse toisten kokemuksista, tutkimusjohtaja Eva Heiskanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta kannustaa.

Kokeilukulttuuri tuottaa ratkaisuja

Kokeiluhankkeissa suomalaiset edelläkävijät testaavat uusia teknisiä ratkaisuja ja toimintatapoja erilaisissa käyttöympäristöissä ja mittakaavoissa. Hankkeissa kokeillaan uusia tapoja organisoida energian ja liikkumispalvelujen hankintaa ja hallintaa sekä investointien rahoitusta. Kokeiluhankkeita ovat esimerkiksi energiayhtiöiden aurinkopaneelien vuokraus tai liikenteen järjestäminen joustavasti hiihtokeskuksessa.

– Kokeiluiden avulla voidaan kehittää uutta teknologiaa ja sen käyttöympäristöä. Käyttäjäkokemukset auttavat myös kehittämään uusia järjestelmiä ja palveluja, jotta niitä olisi helpompi tuottaa ja käyttää, Heiskanen toteaa.

Usein uudet ratkaisut vaativat ympärilleen uudenlaisten osaajien verkoston, kuten järjestelmien asentajia ja huoltomiehiä, mutta myös osaavia käyttäjiä. Kokeilut paljastavat, millaista osaamista yhteiskunnassa tarvitaan laajemmin tulevina vuosikymmeninä, kun teknologiat yleistyvät.

– Uusien sähkön ja lämmön tuotantotapojen ansiosta rakennukset ja liikenne integroituvat yhä kiinteämmin energiajärjestelmään. Älykkäät käyttöliittymät ohjaavat käyttäjiä energiatehokkuuteen ja taloudellisuuteen, sanoo yksikönpäällikkö Päivi Laitila Motivasta.

Smart Energy Transition (SET) on Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen hanke (2015-2020), jossa tutkitaan, miten Suomi voisi hyötyä energiamurroksesta. Hanketta koordinoi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu. Osana hanketta tutkitaan kokeiluista oppimista sekä uusien liiketoimintamallien syntyä.

Lisätietoja tutkimushankkeesta:
www.smartenergytransition.fi

Helsingin yliopisto
Eva Heiskanen
puh. 050 321 0190, eva.heiskanen@helsinki.fi

Motiva Oy
Päivi Laitila
puh. 040 525 5471, paivi.laitila@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.