Tiedotteet 2016


12.9.2016 15.00

Liikkujan viikolla liikutaan kestävästi ja säästetään rahaa

Tämän vuoden Euroopan Liikkujan viikolla 16.-22. syyskuuta jaetaan tietoa yksin autoilevien kustannuksista ja kestävän liikkumisen taloudellisista hyödyistä. Taloudelliset hyödyt koskettavat yksilön lisäksi yksityisiä ja julkisia toimijoita sekä koko yhteiskuntaa.

Yhteiskunnan hyödyt kestävämmästä liikkumisesta ovat moninaiset. Älykkäiden ja kestävien liikennemuotojen lisääntyminen voi luoda merkittäviä säästöjä erityisesti terveyteen, ympäristöön sekä energiankulutukseen liittyvissä kustannuksissa. Esimerkiksi Helsingin kaupunki selvitti, että investoinnit baanan kaltaisiin pyöräväyliin tulevat moninkertaisina takaisin. Niiden ansiosta terveys paranee ja pyöräily nopeutuu. Viisasta liikkumista edistämällä voidaan vähentää liikenneruuhkia Euroopan kaupungeissa ja lisätä yhteiskunnan vuotuisia säästöjä jopa 100 miljardilla eurolla.

Viisas liikkuminen. Kestävä talous.

Liikkujan viikko kannustaa ihmisiä pohtimaan omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua sekä kestävän liikkumisen tuomia säästöjä. Esimerkiksi kävely, pyöräily tai joukkoliikenne ovat kustannustehokkaampia vaihtoehtoja kuin autoilu. Belgialaisessa tutkimuksessa on todettu, että keskiverto brysseliläinen säästäisi 2 853 euroa vuodessa vaihtamalla auton polkupyörään.

Yrityksetkin hyötyvät kestävämmästä liikkumisesta. Ranskassa tehdyssä tutkimuksessa kävelijät käyttivät keskimäärin noin kaksi kertaa enemmän rahaa paikallisiin kauppoihin kuin autoilijat. Sen lisäksi, että kestävällä liikkumisella voi olla positiivinen vaikutus liikevaihtoon, on sillä myös vaikutusta työntekijöiden hyvinvointiin. – Kun työntekijät kulkevat työmatkat kestävästi, he ovat terveempiä ja tuottoisampia. Yritys voi säästää parkkipaikkojen, työpaikan autojen tai työasiamatkojen kustannuksissa edistämällä kestävämpää liikkumista, sanoo kestävän liikkumisen asiantuntija Helena Suomela Motivasta.

Viisas liikkuminen on luonut ja luo edelleen uusia markkinoita. Uusien liikkumiseen liittyvien sovellusten ja palveluiden kysyntä on kasvussa. Tätä tukee erityisesti liikkumisen näyttäytyminen yhä enemmän palveluna.

Turun kaupunki toteutti vuosina 2013-2014 Liikettä työmatkaan! -hankkeen, jossa vuoden ajan seurattiin 60 henkilöä heidän muuttaessa työmatkaliikkumisensa terveellisempään suuntaan. – Lopputuloksena vapaa-ajanliikunta kasvoi, sairauspoissaolot vähenivät ja työntekijät tunsivat itsensä terveemmiksi. Sairauspoissaolojen keskimääräinen säästö kaupungille oli noin 800 €/hlö/vuosi, kertoo Marja Tommola Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valoniasta. Hankkeessa kestävien liikkumismuotojen kannustimet olivat muutaman sadan euron luokkaa työntekijää kohden vuodessa.

Auton vapaapäivä haastaa mukaan

Liikkujan viikko on hieno mahdollisuus kokeilla ja antaa mahdollisuus uusille tavoille liikkua. Monissa kaupungeissa ja kunnissa järjestetään pitkin viikkoa erilaisia tapahtumia kestävän liikkumisen edistämiseksi. Teemaviikko huipentuu Auton vapaapäivään 22.9. Auton vapaapäivänä on perinteisesti ollut tarjolla ilmaista tai alennettua joukkoliikennettä useissa kaupungeissa.

Lisätietoja:

Motiva Oy
projektipäällikkö Sini Marttinen, puh. 050 549 8798, sini.marttinen@motiva.fi

Motiva Oy
asiantuntija Sara Lukkarinen, puh. 040 672 1284, sara.lukkarinen@motiva.fi

Motiva Oy
asiantuntija Helena Suomela, puh. 050 303 3581, helena.suomela@motiva.fi

Liikkujan viikon verkkosivujen materiaalipankissa on median käyttöön sopivia logoja ja muuta materiaalia. Liikkujan viikon materiaalipankkiKansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.-22.9. Viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja edistävät pysyvillä toimilla viisasta liikkumista. Liikkujan viikolla kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin, arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan. Vuonna 2015 kampanjaan osallistui 32 kuntaa ja kaupunkia ympäri Suomea. www.liikkujanviikko.fi

Suomessa Liikkujan viikkoa koordinoi Motiva Oy Liikenneviraston toimeksiannosta. Motiva Oy on valtion kokonaan omistama asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motiva Oy toteuttaa yhteiskunnallisesti vaikuttavia hankkeita pääsääntöisesti yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Pääasiakkaita ovat julkishallinto, ministeriöt ja virastot.Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.