Tiedotteet 2016


16.3.2016 8.00

Teollisuudelle jättikustannukset heikentyneestä lämmönsiirrosta

Likaavat lämpövirrat ja helposti likaantuvat lämmönvaihtimet ovat monien tehtaiden ja voimalaitosten harmina. Jo vähäinen likakerrostuma heikentää lämmönsiirron tehoa, lisää energiakustannuksia ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia tuotannolle.

Motivan teettämän selvityksen mukaan Suomessa teollisuus menettää vuosittain jopa satoja miljoonia euroja heikentyneen lämmönsiirron vuoksi.

”Lääke heikentyneeseen lämmönsiirtoon on oikea mitoitus ja käyttö, mittaaminen ja seuranta sekä uudet tekniset ratkaisut”, sanoo johtava asiantuntija Tomi Kiuru Motivasta.

Siirtimien pinnoille kerääntyvä lika heikentää lämmönsiirtoa, mikä haittaa yritysten tuotantoprosessia ja aiheuttaa turhia kustannuksia. Tehtaat tuottavat, ottavat talteen ja siirtävät jatkuvasti lämpöä prosessien välillä.

Epäpuhtauksia sisältävien lämpövirtojen siirto tuottaa päänvaivaa monessa tuotantolaitoksessa. Lika voi olla esimerkiksi rasvaa, pölyä, kuituja tai erilaisia suoloja. Myös prosessien jäähdytykseen käytettävien luonnonvesien mukana kulkeutuvat pieneliöt ja liete tarttuvat lämmönsiirtopintoihin ja heikentävät energiatehokkuutta.

”Likaantumisen taustalla voi olla yksi tai useampi tekijä. Tyypillisimpiä syitä ovat hankala likaava neste tai kaasu, heikko suodatusaste, korkeat tai matalat lämpötilat, materiaalivalinta ja pinnankarheus sekä erityisesti lämmönsiirtimen ylimitoitus, joka hidastaa virtausnopeutta ja kiihdyttää likaantumista”, Kiuru lisää.

Monet tehtaat ja voimalaitokset puhdistavat likaantuvat lämmönvaihtimet rutiininomaisesti ennakko- tai vuosihuoltojen yhteydessä pohtimatta tarkemmin likaantumisen syitä tai uusia menetelmiä likaantumisen vähentämiseksi.

Mittaaminen on ensimmäinen askel energiatehokkuuteen

Lämmönsiirtimien määrä tehtaissa vaihtelee kymmenistä jopa satoihin, mutta niiden toimintaa mitataan vain harvoin. Mikäli lämmönsiirtimien toiminnasta ei tiedetä tarpeeksi, ei myöskään pystytä tehostamaan toimintaa saati sitten parantamaan energiatehokkuutta.

Lämmönvaihtimien likaantuminen ja siitä aiheutuva energiatehokkuuden heikkeneminen lisää tuotannon polttoaineen- ja sähkönkulutusta sekä kasvihuonekaasupäästöjä. Se kasvattaa myös investointi-, energia- ja huoltokustannuksia sekä mahdollisesti menetetystä tuotannosta aiheutuvia kustannuksia. Yritykset joutuvat pysäyttämään tuotannon kriittisen lämmönvaihtimen puhdistuksen ajaksi ellei käytössä ole varalämmönvaihdinta, jonka olemassaolo taas on tuplannut investointikustannukset.

Motiva koordinoi hanketta, jossa on haettu keinoja parantaa tehtaiden lämmönsiirron ja lämmöntalteenoton energiatehokkuutta. Tarkastelussa ovat olleet prosessien lämmönsiirto-ongelmat, erilaiset lämmöntalteenoton ratkaisut, haasteellisten lämpövirtojen käsittely sekä likaantumisen ja puhdistuksen merkitys lämmönsiirtimien toimintaan. Hanke on tuottanut tietoa ja ohjeistusta tehtaiden lämmönsiirron energiataloudellisuuden parantamiseen.

Hankkeeseen ovat osallistuneet Biaxis Oy Ltd, Huntsman Pigments and Additives, KL-Lämpö Oy, Spirax Oy, SSAB Europe Oy ja Suomen Sokeri Oy. Lisäksi mukana ovat olleet Pöyry Finland Oy ja Motiva Services Oy. Työtä ovat rahoittaneet mukana olevat yritykset, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Energiavirasto. Hanke päättyy Helsingissä 21.–22.3.2016 järjestettävään loppuseminaariin.

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Tomi Kiuru
puhelin 09 6122 5009
tomi.kiuru@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.