Tiedotteet 2017


15.8.2017 8.00

Hävikkifestareilla 16.9. ja koulujen Hävikki-battlessa tehdään ruokahävikistä selvää

Hävikkiviikon päätteeksi järjestettävät Hävikkifestarit tuovat syyskuisena lauantaina Helsingin Teurastamolle liudan kokkeja, ruoka-alan opiskelijoita, ruokabloggareita, yrityksiä ja muita ruoka-alan toimijoita loihtimaan hävikistä herkkuja. Myös peruskouluissa kisataan ruoanlaittotaidoissa Hävikkiviikolla ensi kertaa järjestettävässä Hävikki-battlessa.

Teurastamon Hävikkifestareilla on luvassa suosittujen bloggareiden työpajoja, kokkausdemoja ja yhteisen pöytään katettu kolmen ruokalajin hävikki-menu noin 300 ruokailijalle. Festareilla esitellään myös uusimmat tuotteet ja palvelumuotoiluinnovaatiot hävikin vähentämiseksi, jotka ilahduttavat kuluttajia edullisina Take Away -annoksina, naapuruston kesken jaettuna ruokana ja edullisina ruoka-ostoksina.

– Vuoden aikana on syntynyt uusia tuotteita, palveluita ja konsepteja ruokahävikin vähentämiseen. Hävikkifestareilla pyrimme tuomaan niitä esiin ja tarjoamaan ideoita hävikin vähentämiseen kotona. Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä 30 prosenttia kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy tällä hetkellä hävikkiin, tapahtumaa koordinoiva Elina Ovaskainen Motivasta sanoo.

Samana päivänä Teurastamolla järjestettävässä kiertotaloustapahtumassa kävijät pääsevät luomaan suunnittelijoiden kanssa ylijäämämateriaaleista uusia tuotteita. Molemmat tapahtumat ovat maksuttomia.

Kaksi tuhatta yläasteikäistä mittelöi Hävikki-battlessa

Myös kouluissa perehdytään hävikin vähentämisen saloihin Hävikkiviikolla. Motivan ja S-ryhmän järjestämässä Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat saavat noutaa lähimmästä S-ryhmän myymälästä hävikkiraaka-aineita, joista luokissa valmistetaan kahden ruokalajin aterioita.

– Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta. Haluamme opettaa, että aina ei tarvitse lähteä erikseen kauppaan, vaan jääkaapista löytyvistä jämistäkin pystyy yleensä loihtimaan maukkaita aterioita. Tämä on hyvä ruoanlaiton luovuusharjoitus, itsekin kotitalousopettajana työskennellyt Elina Ovaskainen sanoo.

Saasyödä.fi -sivustolta löytyy myös tavallisten kotikokkien käyttöön reseptihaku, joka auttaa satunnaisten raaka-aineiden hyödyntämisessä etsimällä reseptejä, jossa yhdistyvät omasta ruokakomerosta löytyvät ainekset. Hävikki-battlea ja Hävikkiruokafestareiden järjestämista rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Tapahtuman tuottaa Motiva yhteistyössä kymmenien kumppaneiden kanssa.

Lisätietoja:
www.saasyoda.fi

Motiva Oy
tapahtumakoordinaattori ja asiantuntija Elina Ovaskainen
elina.ovaskainen@motiva.fi, 040 774 9390

viestintäpäällikkö Suvi Salmela
suvi.salmela@motiva.fi, 040 096 0128Motiva Oy on valtionyhtiö, joka toimii asiantuntijana energian ja materiaalien tehokkaan käytön edistämiseksi. 

Kuva: Teurastamo / Eetu Ahanen


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 4.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.