Tiedotteet 2017


22.3.2017 8.00

Julkisiin elintarvikehankintoihin julkaistu vastuullisuuskriteerit

Motiva on julkaissut maa- ja metsätalousministeriön tilaaman oppaan, joka auttaa julkisen sektorin toimijoita hankkimaan vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita. Opas auttaa viemään käytäntöön elintarvikehankintoja koskevan valtioneuvoston periaatepäätöksen.

– Julkisilla elintarvikehankinnoilla on merkittävä vaikutus yhteiskuntamme talouteen, elinvoimaan ja kestävyyteen. Kuten viime päivinä ilmi tulleet räikeät väärinkäytökset brasilialaisen lihan viennissä osoittavat, ei ole yhdentekevää, mitä julkisissa keittiöissä tarjotaan. Kotimaisen ruuan osuuden kasvattaminen julkisissa hankinnoissa on tehokas ja helppo tapa osallistua taloustalkoisiin kauppataseen kääntämiseksi nousuun. Nyt julkistettava opas vastuullisten ruokahankintojen toteuttamiseen on oiva apu hankintojen suunnitteluun, toteaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Julkiset keittiöt tarjoavat noin 380 miljoonaa ruoka-annosta vuosittain. Julkinen sektori käyttää lähes 350 miljoonaa euroa vuodessa ruoan ja sen raaka-aineiden hankintaan. Suositukset on laadittu keskeisille elintarviketuoteryhmille: lihatuotteille ja siipikarjalle, kalalle, kananmunalle, viljoille, maidolle, kasviksille sekä rasvoille.

Opas on selkänoja vastuullisten ja turvallisten elintarvikkeiden hankinnoissa

Oppaan valmisteluvaiheessa käytiin elintarvikesektorin toimijoiden kanssa laaja keskustelu siitä, mitä kestävä kehitys ja vastuullisuus elintarvikeketjussa tarkoittavat. Asia kiinnostaa koko elintarvikeketjua tuottajista hankkijoihin ja opasta on valmisteltu laajassa yhteistyössä.

– Kommentteja kriteeriluonnoksiin tuli meille huomattava määrä, kertoo asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.

EU:n yhteisillä sisämarkkinoilla kotimaisuutta ei voida käyttää julkisten hankintojen kriteerinä, sillä se olisi muiden maiden tuottajia kohtaan syrjivää. Siksi on haluttu tunnistaa erityisesti niitä vastuullisuuteen ja elintarviketurvallisuuteen liittyviä tekijöitä, joita voitaisiin hyödyntää julkisissa hankinnoissa.

– Hankintojen tekeminen on laaja kokonaisuus, jonka onnistuminen vaatii taakseen osaamista, verkostoja ja erilaisia tukitoimia. Maa- ja metsätalousministeriö tulee satsaamaan myös oppaan jalkauttamiseen käynnistämällä koko maan kattavan roadshown, jonka toteuttavat Motiva ja EkoCentria. Kannustankin kaikkia toimijoita ottamaan oppaan oman työnsä tueksi, ja osallistumaan tuleviin tilaisuuksiin, joita tänä ja ensi vuonna järjestetään eri puolella Suomea, sanoo ministeri Tiilikainen.

Elintarvikehankintojen lisäksi vastuullisuutta voidaan ruokapalveluissa edistää monella tapaa. Esimerkiksi ruokalistasuunnittelun avulla voidaan lisätä kasvisten käyttöä ja vähentää ruokahävikkiä ja siten vähentää ruokapalveluiden ympäristövaikutuksia.

Lisätietoja:

Motiva Oy
asiantuntija Elina Ovaskainen
puh. 040 7749 390, elina.ovaskainen@motiva.fi

maa- ja metsätalousministeriö
neuvotteleva virkamies Anna-Leena Miettinen
puh. 040 033 0812, anna-leena.miettinen(at)mmm.fi

maa- ja metsätalousministeriö
ministerin erityisavustaja Risto Lahti
puh. 050 565 0424, risto.lahti(at)mmm.fiOpas vastuullisiin elintarvikehankintoihin – Suosituksia vaatimuksiksi ja vertailukriteereiksi (pdf) (2.9 MB)

maa- ja metsätalousministeriön tiedote 29.6.2016:
Periaatepäätös julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vastuullisuudesta hyväksytty


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 16.11.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.