Tiedotteet 2017


23.1.2017 15.00

Kulutusmittari seinään ja älyä ohjaukseen

Reaaliaikaista kulutustietoa antava näyttö näkyvällä paikalla kotona kannustaa asukkaita säästämään sähköä, uskovat energianeuvonnan asiantuntijat Motivasta ja Keski-Suomen Energiatoimistosta. Energiansäästö on vanhassakin talossa tehokasta ja helppoa, kun ottaa käyttöön uutta tekniikkaa.

– Tuntimittaustietoa saa jälkikäteen sähköyhtiön verkkopalvelusta, mutta kuinka moni muistaa kirjautua palveluun arjen kiireessä. Omia kulutustottumuksiaan on helpompi muuttaa, kun näytöstä havaitsee heti laitteiden käynnistämisen, saunan lämmityksen tai lattialämmityksen vaikutuksen tehoon ja energiankulutukseen ja voi näin muodostaa talouden kokonaissähkönkulutuksesta eri tilanteissa paremman kuvan, asiantuntija Sami Seuna Motivasta sanoo.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että tehokkaiden sähkönsäästötoimien taustalla on tarkkaa ja mieluiten laitekohtaista kulutustietoa.

– Kokonaiskulutusta voi vertailla muihin vastaaviin kotitalouksiin. Se antaa käsityksen siitä, ovatko omat kulutustottumukset keskimäärin kohdillaan. Säästötoimia varten tietoa on kuitenkin palasteltava ja tartuttava kohteisiin, joissa kulutus on tarpeettoman korkea, Seuna kannustaa.

Pihistelystä älyohjaukseen

Suomi on Euroopan kärkimaa kotitalouksien sähkönkulutuksen etäluennassa, mikä mahdollistaa tarkan kulutuksen seurannan, todelliseen kulutukseen perustuvat laskut ja on poistanut mittarinlukemisen vaivan.

– Älykkäät sähköverkot tarjoavat hyvän alustan uusille palveluille, joita on jo nyt laajasti tarjolla kotitalouksille energiankäytön hallintaan, energia-asiantuntija Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimistosta sanoo.

Penttinen on selvittänyt etämittareiden ja niihin liittyvien energiatehokkuuspalvelujen tarjontaa Suomessa osana eurooppalaista USmartConsumer-hanketta. Palveluja tarjoavat sekä energiayhtiöt että teknologiayritykset. Valittavana on laaja kirjo erilaisia energiankulutustietoa tarjoavia ratkaisuja, sähkön uusia hinnoittelumalleja sekä älykästä automaatiota. Monissa muissa maissa palveluja vasta pilotoidaan tai tarjotaan vain osalle kuluttajia.

– Iso-Britanniassa näkyville asennettava kulutusnäyttö on pakollinen varuste asunnossa. Sieltä saatujen kokemusten mukaan se on myös tehokas energiaviestinnän väline ja ohjaa asukkaita tehostamaan energiankulutustaan, Penttinen kertoo.

Maailmalla älykkäät termostaatit ovat yleistymässä. Suomessa näiden vastineeksi voidaan nähdä sähkölämmityksen älyohjaus, jotka auttavat optimoimaan ja säätämään kulutusta tarpeen mukaan ja sähkön hinnan kannalta edullisimpiin ajankohtiin.

Tarkka kuluttaja hyötyy pörssisähköstä joko sopeuttamalla omaa kulutustaan halvemman sähkön ajankohtaan tai älykkäällä automaatiolla. Tyypillisesti pörssisähkö on kalleimmillaan arkena aamupäivisin ja alkuillasta – jo nämä huomioimalla saa edullisempaa sähköä.

– Suomessa on puolisen miljoonaa sähkölämmitteistä pientaloa, joissa pelkästään älyohjauksella voi saada jopa 20–30 prosentin vuosisäästöt lämmityksestä, Seuna arvioi.

Tekniikka on saataviin säästöihin nähden kohtuuhintaista, lisää asumismukavuutta ja on varsin helppoa asentaa ja käyttää.

Tänään vietetään Sähkön päivää, jolloin alan yritykset järjestävät tapahtumia ympäri Suomen. Lisäksi sosiaalisessa mediassa voi osallistua #sähkönpäivä-hyväntekeväisyyskampanjaan, jonka tuotto lahjoitetaan Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä elämälle -ohjelmaan.

Motivan koordinoima kuluttajien energianeuvonta kannustaa suomalaisia käyttämään energiaa järkevästi. www.eneuvonta.fi

Lisätietoja:

Motiva Oy
asiantuntija Sami Seuna
sami.seuna@motiva.fi, puh. 040 846 0281

Keski-Suomen Energiatoimisto
energia-asiantuntija Lauri Penttinen
lauri.penttinen@benet.fi, puh. 044 027 7666

 


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 4.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.